Юбилейна изложба с романтичното заглавие "50 цвята дъжд" открива по случай своя празник художничката Ваня Запрянова. Вернисажът е на 25 октомври от 18 часа в Художествена галерия - Казанлък

Ваня Запрянова е завършила специалността "Промишлен дизайн" в НГПИД "Акад. Дечко Узунов" в Казанлък, като за приемните изпити я подготвя доайенът сред местните художници Веса Вълова. Художествената академия завършва със специалностите "Дизайн" и "Керамика".

„От малка исках да съм учителка – признава създателката на известната Школа по изобразителни и приложни изкуства „Арт линия“. – Започнах през октомври 2001 година с обучение на 3 деца, в края на първата година станаха 12, а след втората година – 35“. Геометричната прогресия, с която нарастват желаещите да се обучават при Ваня Запрянова й дава увереността, че това е нейното призвание. Още повече, че първият й ученик е нейният брат – Драгомир Запрянов, който тя подготвя за кандидатстване в Художествената гимназия. После двамата заедно следват в Художествената академия в София, но за съжаление трагична съдба застига Драгомир – в началото на 90-те години той загива в катастрофа заедно с фотографа Георги Димов.

Началото на своята учителска мисия започва с подготовка на ученици за кандидатстване в Художествената гимназия в Казанлък. После подготвя кандидат-студенти за Художествената академия и за специалността „Архитектура“. След това в школата идват деца на различна възраст, които имат влечение към рисуването. И така – стотици възпитаници, част от които вече са художници, дизайнери, архитекти, фотографи, аниматори, сценографи, иконографи, илюстратори. Към днешна дата прага на „Арт линия“ пристъпват и деца на 4 години, и възрастни, търсещи творческите заложби в себе си, надхвърли 40-те.

В момента школата е част от арт-галерия „Ателието“, създадена от художниците Ваня Запрянова и Росен Дончев. Това единствената галерия в България, която наред с професионалното изкуство представя и детското изобразително творчество.

„Нашата школа е със собствен почерк – разказа по повод рождения ден на „Арт линия“, който също е през октомври, Ваня Запрянова. – Непрекъснато търся различни форми за обучение – натурно рисуване, пленерно рисуване, конструктивно рисуване. Старая се да провокирам децата с различни идеи, за да открия таланта им и да го развия. Много от тях продължават напред и търсят професионална реализация в изобразителното и приложното изкуства, други избират различен път, но усетът към красивото остава завинаги.“

През 2006 година възпитаниците на „Арт линия“ правят най-дългата рисунка за Казанлък – 20 метра. Школата е инициатор и съорганизатор на най-дългата рисунка на България „Аз съм дете и обичам“, която има дължина 1 километър. Организатор е на два балготворителни конкурса, на инициатива за опазване творчеството на Чудомир чрез рисуване на оригинални негови творби, на инициатива за опаковане на дървета.

С рисунки от школата са илюстрирани първият детски пътеводител „Моят град Казанлък“, детска книжка за историята на свободата „Шипка – изгревът на Свободата“, книга на австралийската писателка Елизабет Хъни „Тайфата на улица „Стела“, “Врабчето“ на Яница Станчева, календари. С творби на децата от „Арт линия“ от пленер на връх Шипка е създаден първият филм-анимация за деца от възпитаник на школата, носещ заглавието „Шипченска епопея“.

Школата е организирала над 20 самостоятелни пленера в Казанлък, Шипка, връх Бузлуджа, храм „Рождество Христово“, Боженци, Трявна, Брацигово, Троян, Велико Търново, а възпитаници на Ваня са взели участие в повече от 30 национални и международни пленера.
Изложби от творби на децата са представени в Москва и Санк Петербург, в Мунаката – Япония, в София, Стара Загора, Габрово, Боженци. А награди за възпитаниците идват от конкурси в Украйна, Белгия, Русия, Пекин, Атина, Париж...

И зад всички тези успехи, зад всички талантливи и доказали се в изкуството възпитаници на школата стои една лъчезарна и слънчева жена, която ни поднася своята специално подготвена юбилейна изложба. Срещата с Ваня Запрянова е в сряда, 25 октомври, 18 часа ХГ-Казанлък.