Над 8 500 души работят в "Арсенал" към ден днешен

Над 8 500 души работят в „Арсенал“ към момента, съобщи днес председателят на КНСБ в казанлъшката оръжейница, Атанас Бозов по време на среща на ветераните-машиностроители от Завод 5. Повече от 1 800 са заетите именно в този завод. „Няма място за никакъв песимизъм“, каза пред повече от сто участници в срещата сегашният директор на Завод 5, инж. Петър Щирянов, който поздрави ветераните в началото на събитието.

Завод 5 съвсем наскоро ще открие нов производствен участък, където ще бъде преместен един от машиностроителните цехове, стана ясно още от думите на директора Щирянов. Новият участък ще произвежда съвсем нови детайли по иновационни технологии, непознати в арсеналското минало, уточни още той. В последните години в „Арсенал“ са инвестирани пнад 70 млн. лв., предимно в Заводите с номера 4, 3 и 5, информира инж. Щирянов участниците в срещата, които, макар и пенсионери, не спират да се интересуват от случващото се в „Арсенал“.

Завод 5, специализиран в миналото като производител на металорежещи машини – фрези, агрегатни центри и бормашини, сега се преориентира като завод, който обслужва ремонта на цялостното оборудване на „Арсенал“. Изцяло нови детайли, нужни за производството в заводите 1, 2, 3 и 4, се произвеждат към момента на терена на бившите ЗММ и ИММ в казанлъшката оръжейница. Отделът КАП е мястото, където се проектират всички нови производствени площадки на „Арсенал“, така че, в Завод 5 има много работа, успокои инж. Петър Щирянов бившите си колеги-ветерани.

„Работи се напрегнато и в динамичен и натоварен производствен график, извършваме ремонта на цялото нестандартно оборудване на територията на фирмата“, обясни още той. За последните три години два нови участъка са пуснати на територията на Завод 5, както вече писа и „За Казанлък“. От март тази година до сега, са въведени в експлоатация 15 нови цифрово-програмни машини, които произвеждат нови изделия по качествено нови технологии.

Основният проблем пред бъдещето на завода продължава да бъде липсата на добре подготвени млади кадри, алармира директорът на машиностроителния завод, който определи проблема като национален, извън компетенциите за решение на местното фирмено ръководство, което полага редица свои усилия за неговото решаване.
Срещата на ветераните от Завод 5 е 20-та поред тази година. Тя събра отново бивши директори, заместник-директори, технолози, конструктори, работници, организирани от КНСБ в „Арсенал“ и ентусиазма на трима бивши машиностроители – Георги Георгиев, Георги Цонев и Петър Русев. За ветераните днес пяха и дамите от Вокална група „Златна есен“ от Енина, където живее първият инициатор на срещите, Бай Георги Георгиев, както и стотици други арсеналски машиностроители с принос към индустриалната слава на Казанлък.