Оригиналният контрабас Padilla Model, създаден специално за джаз от казанлъшката фабрика за струнни инструменти "Кремона" бе представен официално в Казанлък от Елена Гамова – изп. директор на фирмата –производител и музикантите от пловдивската група за джипси джаз „Джипси джаз проуджект“.
Музикалната промоция на инструмента бе на площад „Севтополис“ в града, по време на заключителната, трета вечер от първия джаз фестивал, организиран в рамките на Дните на тракийската култура. Създадената само преди година в Пловдив четирима млади музиканти джаз група е предпочетена от казанлъшката фирма- производител на уникалния инструмент, заради факта, че свирят изцяло акустичен джипси джаз, напълно в стил „мануш“, за какъвто е създаден инструмента, каза Елена Гамова. Честта да свири на финно изработения огромен инструмент бе на музиканта Христо Минчев. Четири месеца е отнела работата по инструмента на казанлъшки лютиери. Уникалният контрабас е изработен от явор и смърч. В разработката на модела е участвал и международният музикант и лютиер Ксавиер Падилла.


Първи фотоси до новия инструмент си направиха изп. директор на "Кремона" и българският Франк Синатра - джаз певецът Васил Петров.