Механото и бизнесът изградиха мост между средното и висшето образование

„Поздравявайки всички ученици и учители с новата учебна година, им пожелавам здраве и много успехи. Тук бих искал да подчертая значението и добрите резултати от партньорството между Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” и бизнесът, начело с „Арсенал” АД – каза Владимир Чучумишев, ръководител на отдел „Техническо развитие“ в дружеството и общински съветник от групата „Експерти за Казанлък”. – Създаде се мост между средното професионално образование и висшето образование в Казанлък. Част от учениците, които се обучаваха по системата на дуалното образование в Механотехникума и практикуваха във фирмата, вече работят в "Арсенал" и са студенти в Технически колеж - Казанлък, което е едно естествено надграждане и създаване на квалифицирани технически кадри”.

19 са новите ученици - единадесетокласници в Механото, които по системата на дуалното обучение ще получават практически знания в „Арсенал” от тази учебна година. Петима от тях се обучават по специалността „Машини и системи с ЦПУ”, а 14 – по „Мехатроника”. Това е специалността, която бе разкрита преди 4 години по личното настояване на изпълнителния директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев, а през май 2018-а завърши първият випуск мехатроници. За втора година по системата на дуалното образование във фирмата ще придобиват практически опит и умения 32 възпитаници на Механотехникума, които сега са в 12 клас. 21 от са от паралелката по „Мехатроника”, 11 – от „Машини и системи с ЦПУ”.

Общо 421 ученици ще се учат през учебната 2018-2019 година в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” в Казанлък. От тях 95 са новите ученици, които са приети в 4 паралелки – „Компютърна техника и технологии”, „Строителство и архитектура”, „Мехатроника” и „Машини и системи с цифрово-програмно управление”.

Директорът на ПГ „Иван Хаджиенов” Мариана Демирева поздрави учениците, учителите, партньорите от бизнеса, бившия директор Христо Гъдев, бившите колеги, дошли да изживеят отново емоциите на първия учебен ден, удари училищния звънец и плисна менче с вода за здраве и успехи на всички, които прекрачват прага, за да учат, да знаят и могат.