Любомира Абдишева, директор на ОУ „Георги Кирков“ в Казанлък:  Експерт при Експерти отива
Стъклени витражи във фойето, електронни табла по коридорите, образование, възможно и без хартиени учебници, мултимедия и интерактивна дъска във всяка класна стая. Собствена мобилна сцена за театър и концерти...Даже нов тенис-корт, изграден по всички профи-правила. Това не е картина от частно западно училище. Основно училище „Георги Кирков“ в Казанлък е общинско образователно заведение – ни повече, ни – по-малко. Правилата, по които се развива са същите, каквито има във всяко българско бюджетно училище. Но постиженията – очевидно, далеч по-големи. Защо?
Свикнали да живеем в измамата, че:“Няма незаменими хора“, понякога с лека ръка пренебрегваме решаващото влияние на човешкия фактор за която и да било институция. А то е съществено. Особено, когато става дума за управление. Което отива далеч по-напред в успехите си, когато мениджмънтът е на експертно ниво. За несъмнено експертно ръководство, очевидно става дума в случая с казанлъшкото училище „Георги Кирков“, щом още от вратата, всеки, който идва тук за пръв път, се чуди къде е попаднал. Не случайно всички чуждестранни гости, които Община Казанлък води тук, не спират да питат:“Това училище частно ли е?“, споделя с усмивка директорът Любомира Абдишева. Която отговаря за 540 деца, 350 от които – на целодвевно обучение, 40 души учители и 10 помощен персонал.

Любомира Абдишева ръководи училището от лятото на 2010-та година. Когато идва тук вече има на какво да стъпи. Но няма как, пък и няма защо да се крие, че откакто тя е тук, направеното се множи с още по-бързи темпове. Деца, родители и казанлъчани като цяло, вече знаят какво се случва тук. И как. Затова присъствието на Любомира Абдишева в листата за общински съветници на „Експерти За Казанлък“, е повече от логично.
Поканата си за членство в листата кандидати за съветници, Любомира Абдишева получава лично от изпълнителния директор на „Арсенал“ АД, Николай Ибушев, който два мандата бе и водач на групата „Експерти За Казанлък“ в местния Общински съвет. „Приех да участвам, защото всички хора в листата са действително специалисти в областта, в която работят. А все повече у нас става ясно, че специалисти са нужни навсякъде и на всички нива“, мотивира присъствието си в списъка на Експертите, директорът на ОУ „Георги Кирков“. Специалисти се търсят все повече, защото те решават проблемите, смята Абдишева, която е убедена, че можеш да бъдеш истински полезен в местното самоуправление, само тогава, когато добре познаваш съответната професионална материя. „Хората, които пишат законите на местната власт трябва преди това да са работили в дадената област. Ако не си работил в тази сфера, няма как да бъдеш полезен на останалите в решаването на нейните проблеми“, е принципната позиция на успешният учулищен директор Абдишева.
Истината е, че директор в образованието едва от 4 години, Любомира отчита ползата от опита си в други професионални сфери. От работата си в частния бизнес в едни от най-добрите в Казанлък предприятия, тя се е научила да бъде бърза в анализа и предлагането на решения, да прилага нестандартни подходи. „В бизнеса всяка грешка струва скъпо и се измерва във финансови загуби. Това дисциплинира“, казва новият член от листата на Експертите. В това отношение, стартът на трудовата и биография в „Арсенал“ е от съществено значение. Любомира Абдишева е инженер. С диплома от Русенския техническия университет, като млад специалист, тя логично намира място в арсеналския Инженеринг, ръководен от Николай Ибушев. От тогава са и първите им взаимни впечатления. „Да се работи с г-н Ибушев и с талантливия млад екип, който той успя да създаде, беше истинска школа и много приятно като цяло“, спомня си днешният училищен директор. „Имахме модерно оборудване, каквото тогава нямаше никъде другаде в България, не само – в „Арсенал“. Софтуерните продукти, доставени по идея на г-н Ибушев, имаха ниво, за каквото инженерите другаде можеха само да мечтаят“, спомня си Любомира. Нейното категорично мнение относно технологичния капацитет на казанлъшката оръжейница в областта, в която е работила, е:“Арсенал“ определено върви по-напред спрямо останалите предприятия, има специалисти, които могат да се впишат в професионална ситуация на много места у нас, а също и в развитите страни“. Г-н Ибушев, определено умее да сформира екипи от добри кадри, казва още Абдишева. Тя се старае сега, като директор, да прави същото. Признава, че наборът от добър преподавателски състав не е лесна работа днес. Тази есен тя за пръв път усеща проблем с намирането на качествени учители за свободните работни места. „Кандидати има, но за да поддържаме високото ниво на образование при нас, на което държат родителите и с което са свикнали учениците, държим при нас да работят мотивирани хора и добри професионалисти“, споделя директорът.
Да си добър преподавател в ОУ „Георги Кирков“ едва ли е лесно. „Натоварени са колегите, ангажирани са много, но това е единственият начин да привлечем вниманието и интереса на учениците“, казва Абдишева. Тя търси баланса във възрастта на учителсия колектив, защото е разбрала, че не може нито само с млади, нито само с опитни учители. „Младите са много креативни, мислят бързо, бързо взимат решения. Но по-възрастните имат спокойствието на богатия опит. Трябва да се работи и с едните, и с другите, защото така се допълват в качествата си. Реално всички са много добри“, е оценката на директора.
Като професионалист в областта на компютрите и като съвременен човек, Абдишева е разбрала, че децата са гъвкави, креативни, имат много идеи и често тези идеи са по-ефективни от тези на техните преподаватели: „Трябва да се откриват и използват тези качества на децата, да се насочват правилно, тогава има успех“. Тя опитва, при това – явно успешно, да търси и намира нестандартни решения в работата си на ръководител. Едно от тях, каквото рядко се намира в други училища, е идеята да се привличат външни преподаватели за различните извъкласни форми, които по-възрастното поколение познава като „кръжоци“. Художничката Ваня Запрянова, с която децата правят цветните стъкло-пана, красящи коридорите, хореографът Цветан Цочев, при когото учениците танцуват, шампионката по шах Петранка Драганова, треньорът по тенис на корт Митко Костадинов, художникът Янко Николов, който води кръжока по уеб-дизайн, Събина Цокева – школа млади журналисти са все хора, заради които децата и родителите избират това именно, училище, знае директорът Абдишева. Тя знае още, че задължителните учебни програми не изчерпват нито интересите на децата, нито това, от което те имат нужда и затова се стреми да им се предложи още нещо, което да прави училището привлекателно.

Абдишева държи тук да се спортува много

Самата Любомира обича тениса, но признава, че откакто е директор, май не е хващала ракетата. Обаче пък е намерила време и сили да направи истински тенис-корт в двора на спортното игрище. Площадката е почти готова, остава само полагането на настилката. Има си подходящо осветление, всичко е по правилата. От тази година тук се води и секция по баскетбол. По желание на децата. „Проучваме желанието на децата към даден вид спорт и се съобразяваме с него“, казва директорът.
На практика това, което се случва в училището е в пълен синхрон с европейската програма „Успех“. Но още преди тя да стартира тук, вече е имало дадености, върху които да се стъпи. 4 години ОУ „Георги Кирков“ работи по програма „Успех“, дейностите от нея продължават и сега, след като проектът вече е реализиран.

Собствен вестник и училищни електронни новини

Това е другата радост на децата тук активна web страница на училището и собствен вестник. В кръжока за млади журналисти се учи не само на теория. Децата сами списват и изработват вестника технически. Сами могат да зареждат и сайта на училището и онези средношколци, които трупат опит в изучаването на уеб-дизайн. Абдишева, преподавател по информатика и информационни технологии, експериментира в работата си с тази сложна материя още докато работи в Общинския Детски комплекс „Свети Иван Рилски“ и ОУ”Никола Вапцаров” – като ръководител компютърен кабинет. Там обучава деца от прогимназиален курс, което изумява високопоставени лица от образователното министерство, които се чудят, защото информатиката и информационните технологии тогава се учи само в гимназиалния курс. „Изпреварихме министерството, вече навсякъде този предмет се изучава в тая по-ранна възласт“, усмихва се сегашният директор. И продължава с експериментите: в ОУ „Георги Кирков“ ученици от 5 –и клас нагоре се обучават по професионални дизайнерски програми Corel draw, photoshop, които се ползват в реална вестникарска и интернет среда. „Във всичко, което правим искаме да сме полезни на децата, да градим умения, които ще им бъдат ценни в реалния живот. Стараем се да обвързваме работата в училище с практиката“, обяснява Абдишева. В кръжочните си часове децата тук правят професионален вестник, работят по реален сайт. Могат дори да зареждат новини, които се излъчват от електоронните табла по коридорите. Изобщо, придобиването на умения и знания, които да се прилагат в реална среда, е цел на обучението тук, която се „гони“ не само в часовете по задължителна подготовка. Слабостта си към електронизацията и компютрите, Абдишева съвсем несъзнателно, но напълно ефективно, е вплела в работата на цялото училище. Електронният дневник тук не съществува сам за себе си и не се попълва от десетки учители на едно и също работно място. Компютър и интернет има във всеки кабинет. Родителите получават съобщения с оценката на детето си. Ползват се електрони учебници, което означава, че по всяко време, във всеки момент информацията от интернет и от специализираните учебни бази-данни, може да се покаже на децата в час по интересен за тях начин. „Ние сме вече постигнали онова, за което така много настоява министър Танев – електронното образование“, усмихва се Любомира Абдишева.
Няма как деца и родители да не са доволни от училището си, показват резултатите от план-приема на ОУ „Георги Кирков“. Това е основното училище в Казанлък, за което в последните три години има най-голям наплив. 5 паралелки първолаци пълни училището тази учебна година. Лятото на 2010-та, когато Абдишева идва тук, приемът е с два класа по-малко. Тук идват деца и от населените места край Казанлък. Дори – от Павелбанска община. „Държим изключително много на реда. Имаме си правила и държим те да се спазват. Така осигуряваме резултатите от обучението и спокойствието на родителите, които знаят, че в училище детето им е на сигурно място, добре обучавано и възпитавано“, споделя директорът.
И без да ми го казва, го усещам навсякъде – спретнат кабинет, картини по стените, свежи цветя, лелки с мокри бърсалки по коридорите, „Добър ден!“ отвсякъде, където минаваме... Училището има и библиотека:“Стараем се освен новостите, възможни с техническите средства на технологиите, да поддържаме и традиционните форми на четене и образование, които са не по-малко важни“, казва директорът, който също не спира да чете – по традиционния начин, хартиени книги.
В ОУ „Георги Кирков“ има и редовно столово хранене. Родителите могат да избират менюто на децата за следващата седмица предварително, защото то се публикува на сайта седмица по-рано, обяснява директорът.
Събореният МУЦ за година става Център за целоднавно обучение
На мястото на руините преди година, сега се вижда весела сграда с градинка отпред, чистота и ред в стаите вътре. Общината предоставя сградата, сега и кметът Галина Стоянова не могла да познае новият Център, когато присъства на откриването му.
Качеството на обучението тук се следи по резултатите от приема на седмокласниците в желаните от децата средни училища. „Цяла паралелка от нашето училище ежегодно отива в Математическата гимназия, много са и децата в Старозагорската езикова гимназия „Ромен Ролан“, щастлива е Абдишева. Тя се радва не само на резултатите от обучението, дело на учители и родители, защото:“Обучението и възпитанието са възможни само ако родители и учители взаимно работят“. Радостта иде и от подкрепата, която училището получава и извън средите на заинтересованост от семействата на децата. Първият жест бивш ученик, който, завърнал се от Италия, дошъл да види училището си. Той дарява пособия за баскетбол. После идва голямото дарение с помощта на млада жена Кремена Якемова, доброволка от Армията на спасението. Следва още един голям жест – почти изцяло преоборудване на кабинетите с училищна мебел от Швеция, която пристига на три транша с тирове. Второто дарение е резултат от отличните впачатления, които придобива доброволката, когато вижда как се стопанисва онова, което е дадено първия път.
Освен на спомоществователите, на родителите, на Община Казанлък, с чиято помощ става санирането на сградата и работата по проекти, директорът Абдишева носи у себе си и благодарност към учениците:“Ние трябва много да благодарим на децата, които наистина имат ангажимент към своето училище“, държи да каже тя. За директора успехът е заложен във формулата:“ Ясно изразени правила и тяхното бързо спазване!“. Отчита като грешка фактът, че с лека ръка българското образование се отказва преди години от утвърдени и ефективни правила. Както и от това, че се въвеждат много нови, които отнемат прекомерни сили от учителите, без от това да има очаквания ефект.
Учителството и инженерството се събират в органично едно в биографията на Любомира Абдишева. Не само по дипломите – техническата от Русе и педагогическата от Пловдивския университет. Комбинацията: инженер – учител за нея е дошла по рождение. Баща и инж. Михаил Абдишев е познат стар арсеналски кадър. Бил е началник отдел „Механичен” на Завод 2, а после – директор на „Ферохром”АД в Казанлък. Майката на Любомира, Юлия Абдишева е била заместник главен редактор на вестник „Заводска трибуна „ – Арсенал. След това учителка на стотици гимназисти от ЕСПУ „Кирил и Методий“, заместник директор на ЕСПУ”Тодор Юлиев” и директор на ОУ”Никола Йонков Вапцаров” - Казанлък. Двамата родители идват в Казанлък от Русе. Инженерството е професия и за брата на Любомира, Борислав, изпълнителен директори на Пекинския клон на американо - китайска фирма за внедряване на компютърни технологии.
След години професионален опит, преминал и през казанлъшките сериозни фирми - НИКДИМ, „Първи май“, М+С Хидравлик, както и педагогическата практика в Детски комплекс, ОУ”Никола Вапцаров” в Казанлък, инж.Любомира Абдишева, сега – директор на най-търсеното от деца и родители основно училище в града не забравя:“Първата ми професия е инженер, първото ми работно място – при г-н Николай Ибушев в „Арсенал“. Където тя признава, че научава много и най-вече, взаимства опит от уменията да се управлява добре. Експертно. Затова не е учудващо, а е логично като факт присъствието на инж. Любомира Абдишева в листата на Експерти За Казанлък. Експерт при Експерти отива.
Диана Рамналиева