Хаджиеновци трупаха знания и опит по „Еразъм +”

20 ученици от Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” преминаха двуседмично обучение по проект ”Професионалното образование – споделен опит” в Испания и Германия по програма „Еразъм +”.

Десет възпитаниците на Механотехникума от специалностите „Мехатроника" и „Машини и системи с цифрово-програмно управление” са се обучавали в Испания по машинна обработка с машини с цифрово-програмно управление. Те са имали възможността да придобият практически опит във фирма, работеща в областта на самолетостроенето. Учениците са получили допълнителни знания по обработка на ротационни детайли, ръчно програмиране с компютър, програмиране на машини с ЦПУ, програмиране на 3D детайли с CAD/CAM, симулиране и контрол на процеса на обработка, операция на фреза с ЦПУ.

За своето обучение в Испания разказа Стела Станчева от 12 клас, специалност „Мехатроника”. Тя показа и детайла, който е изработила по време на престоя си в испанската фирма. Стела в момента се обучава по системата на дуалното образование, като практически знания и опит получава в „Арсенал” АД. През миналата учебна година е била в друга казанлъшка фирма, но тази година се е прехвърлила в „Арсенал” и е изключително доволна от това, което научава тук, и от условията на работа. „Смятам да продължа да уча в Техническия колеж в Казанлък”, сподели амбициозното момиче след края на своята презентация.

Десет ученици от специалностите „Компютърна техника и технологии” и „Строителство и архитектура” също се обучаваха по проект ”Професионалното образование – споделен опит” по програма „Еразъм +”, но в Германия. Тяхното обучение е било по темата „Компютърни мрежи” във фирма в Дрезден.Презентация на наученото направи Михаил Иванов, който подчерта, че в продължение на 2 седмици учениците са имали възможността да повишат знанията си в тази област, като са изпълнявали конкретни задачи, свързани със създаване на компютърни мрежи и системи.

Освен професионалните умения, възпитаниците на казанлъшкия Механотехникум са имали и богата програма, свързана със забележителностите и историята на Испания и Германия, за които те също разказаха с много емоции и въодушевление.

Всички 20 участници в проекта по програма „Еразъм +” са получили сертификат от чуждестранните партньори в обучението. Европейски сертификат им беше връчен и от директора на ПГ „Иван Хаджиенов” Мариана Демирева, която подчерта, че тези документи ще им отворят врати в бъдещата професионална реализация.

Проектът ”Професионалното образование – споделен опит” на Механотехникума в Казанлък бе представен пред партньорите на училището по дуалното обучение, като сред присъстващите бяха Владимир Чучумишев от „Арсенал” АД и Николай Спиров от „ЮМТ”, директори на други професионални гимназии и училища в Казанлък, учители, ученици от по-малките класове – потенциални възпитаници на Механото, любознателни граждани.