Дайте шанс на големите
Защо унищожавате големите фирми? С тази политика, която се води и с отношението към тях, те ще станат малки! Защо няма европейски програми за енергийна ефективност за големите фирми? Защо размерът на средствата, отпускани за програми за условия на труд за големите фирми, е толкова малък? Защо има лимит на броя стажанти, които големите фирми могат да наемат?
Тези и други важни за бизнеса в България въпроси отправиха представителите на „Арсенал” и групата Експерти за Казанлък начело с нейния председател Николай Ибушев към Ева Паунова - българският депутат от ЕНП в Европейския парламент, член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и на Комисията по икономически и парични въпроси. Темата на срещата бе „Перспективи пред българския бизнес, европейски практики и програми“.


Въпросите, поставени от представителите на „Арсенал“, са въпроси, с които мениджърският екип се сблъсква ежедневно. Тяхното глобално решаване отстрана на ЕП ще даде много нови възможности за работа, модернизация и развитие на големите фирми, които са гръбнакът на българската икономика.
Има програми, но средствата по тях не се усвояват, заяви на свой ред евродепутатката Ева Паунова. Причините за това са много, като една част от тях се дължи на факта, че страната ни не е член на еврозоната и лихвите по кредитите за бизнеса у нас са в пъти по-големи от тези в страните от ЕС, членове на Еврозоната, и на практика няма нормално кредитиране. Това допълнително затруднява бизнеса. Получава се омагьосан кръг, в който от една страна има пари, които не се усвояват, а от друга - има фирми с възможности, които биха усвоявали много повече, но заради общия нисък процент не могат да се възползват, заяви евродепутатката.
По 100 хиляди лева за месец, месец и половина, се влагат в „Арсенал”, а европейските програми финансират и отпускат до 30% от нужните суми, което е изключително малко, заяви по време на срещата Янко Костадинов – директор по икономическите въпроси на „Арсенал”.
Има разработени стажантски програми, но интересът на младите хора към тях е малък, заяви Паунова пред повече от 60 представители на бизнеса в Казанлък. С цел да се повиши и нивото на компетентност по отношение на професионалните умения на българските младежи, нужни за българската икономика, евродепутатката представи стартиралата на 16-ти април тази година инициатива „Образование България 2030“. В нея, освен самата Ева Паунова, са включени заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепремиерите на България Томислав Дончев и Ивайло Калфин и представители на над 40 организации. Основните аспекти в дейността на тази инициатива са качествено образование, качествени преподаватели и повече предприемачески дух.
Българският представител в ЕП от групата на ЕНП Ева Паунова представи финансирането с европейски средства и новите възможности, които ще предложи планът за инвестиции „Юнкер“. Сред обсъдените теми бе важността на дуалното обучение и професионалните стажове, с оглед изграждането на устойчиви връзки между образованието, науката и бизнеса.
Представителите на бизнеса споделиха, че липсата на квалифицирани кадри създава пречки за развитието на икономиката. Сред целите в дейността на евродепутата е стажовете да станат задължителна част от образованието на европейско ниво. Тя акцентира върху връзката образование-бизнес, която създава квалифицирани млади специалисти, които да отговарят на нуждите на бизнеса от точно такива кадри.
В рамките на своята визита в Казанлък евродепутатът Ева Паунова се срещна и с ръководството на „М+С Хидравлик“ АД. Фирмата е отличена за „Работодател на 2014 година“ от Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика.
По време на срещата с представителите на бизнеса в Казанлък изпълнителният директор на „Арсенал” Николай Ибушев предложи българският представител в ЕП да инициира законодателна промяна, която да направи ясно отличаеми номерата на автомобилите за инвалиди - цветово, и по този начин директно да се идентифицират нарушителите на правилата за паркиране. „Започнете от България, внесете предложението, лесният начин за контрол е със закон, трудният е да си променим манталитета“, каза на евродепутатката Ева Паунова Никола Ибушев.
Като „интересна идея” определи това предложение представителката ни в ЕП и изрази тезата, че може би цветовото идентифициране на номерата на автомобилите за инвалиди ще е по-лесно да се случи на национално ниво.
„”