85 години празнува най-старата лаборатория на „Арсенал“

Годината е 1933-та. Изписана е върху фасадата на сградата, където се помещава Химичната лаборатория на Завод 3. И тази година се приема за рождена на лабораторията, в която се извършва анализът от А до Я на цялото производство в Завод 3 на „Арсенал“.

Преди 5 години съставът на лабораторията прави експеримент. Да се съберат хората, които работят и са работили тук в годините назад. Очаквали 20-30 души да дойдат, а се събрали 78. Бивши и настоящи работници, химици, лаборанти. Познати помежду си и хора, които никога не са се виждали досега, но обединени от едно – от всеотдайната си работа в Химичната лаборатория на Завод 3. И се зарекли – на следващата годишнина отново да са заедно. Така идва и този празник – на 16 юни т.г. лабораторията с най-дълга история в българското специално производство ще празнува 85 години.

В книгата, наречена „Библията на Арсенал“, е записано, че през 1936 година френските специалисти са напуснали барутно-експлозивното отделение и то било поето от български специалисти. В химическата лаборатория тогава са работили един химик –началник на лабораторията, 3 пиротехници, 7 лаборанти и 1 общ работник. В годините числеността на състава се менял, стигали са до 40 души, стигали са и до 7. Днес са общо 18, задружни като един.

През 1939-1940 година френските методики за анализ са били заменени с немски технологии, а след 1947 година – с руски. Така превратностите в историята на българската държава са се отразявали и върху лабораторията. В момента Химичната лаборатория на Завод 3 има готовност да прилага натовски стандарти в извършваните химични, физични и механични анализи. А по думите на нейния ръководител Станка Костова, апаратурата, с която се работи тук през последните 5 години, е

„Мерцедесът“ на лабораторната техника.


Разликата в оборудването се вижда ясно - черно-белите кадри са спомен от старата апаратура, а на цветните снимки е новата техника


Внедреното оборудване е на водещи световни фирми от Швейцария, Германия, САЩ, Япония. Анализите са изключително прецизни, а времето, за което те се извършват, е скъсено с десетки пъти. Например, анализ, който със старата техника е ставал за 10 часа, сега е готов за 8-10 минути.

В лабораторията на Завод 3 се извършва входящ контрол на всички материали, необходими за специалната продукция на Завод 3, както и за производството на други заводи в структурата на „Арсенал“. Извършва се и пофазен контрол – тук се изследват проби от всяка фаза на производствения процес, и завършващ контрол, който приключва с протокол за състава на барутите. Работата е много отговорна, изисква прецизност, знания, висока концентрация, споделя началникът на лабораторията Станка Костова.

Всички 18 души задължително имат химическо образование. Девет са с висше образование, девет са със средно специално. 13 са лаборантките, трима са химици, двама отговарят за поддръжката на оборудването. В преобладаващо дамския колектив има двама мъже – инженерите по „КИП и А“ Росен Писарев и Владимир Ралев. Ветеран в „отбора“ е Христина Видева, на която целият трудов стаж е преминал в лабораторията. Най-младите попълнения са Антония Антонова и Деница Димитрова, които са само на 25 години. Преди броени дни, след конкурс, две момичета – Христина Вълкова и Елена Шаркова, са преминали на по-висока позиция. Те са защитили местата за отговорници на лаборантите и началникът на лабораторията има в тяхно лице своите помощници в работата. Лабораторията работи на 2 смени, дават се и дежурства в събота и неделя, което е обвързано с работата на завода.

„Хора без знания и без желание да учат и да се развиват няма да търпя“,

категорична е Костова, но в наглед строгите й думи прозира нейната огромната отговорност и загриженост за колегите, с които работи. Защото Химичната лаборатория на Завод 3 е особено място, където незнанието и невниманието могат да струват твърде скъпо. „Лаборантската работа не се научава за 1-2 години, трябват знания, иска се опит, затова хората тук непрекъснато четат и се развиват. Защото уредите са модерни и прецизни, но е важен човекът, който стои зад тях – да е знаещ и можещ, за да разчете правилно резултатите и да ги анализира“, казва жената, който от 1985 година работи като лаборант, а от 2001-ва е ръководител на най-старата лаборатория в „Арсенал“.
Ядрото в нейния екип са шест жени с дълъг трудов стаж и голям опит. Те привличат останалите, обучават ги, помагат им. И така се създава един истински колектив.


„Най-добрият в целия „Арсенал“ –

допълва Станка Костова. – Всичко решаваме на т.нар. Семеен съвет. Всяка сутрин се събираме, разпределяме задачите за деня, обсъждаме заедно въпросите, споделяме си, ако нещо ни тревожи или пък имаме повод за радост... Ставаме едно цяло, помежду ни има дружелюбност, откровеност, етичност, няма излишно напрежение, няма фалш, казваме си всичко в очите.“ За да се създаде един сплотен екип, безспорна заслуга има началникът. „Когато ръководителят показва, че уважава колегите си, че държи на тях, то и те го уважават - споделя своята философия Костова. – Разковничето за нашия страхотен колектив е в това, че заедно правим всичко – заедно работим, заедно се и забавляваме. Но и никой не преминава тънката граница, която поставят службните ни взаимоотношения“.Миналата година целият екип заминава за два дни в Гърция на тиймбилдинг. Личните празници са празници и на екипа. Въпреки възрастовата разлика, на дискотека ходят всички. В регламентираните почивки заедно излизат в оформената от тях градинка пред сградата на Химична лаборатория, копаят, поливат. Отвоювали са си малко земя, която са превърнали в цветен оазис – насадили са 40 корена декоративни рози, има и водни лилии - бяла, жълта и червена, като за езерце са приспособили 200-литров варел, излязъл от употреба.

И за престоящия празник на лабораторията задачите отдавна са разпределени. Един отговаря за поканите, друг за украсата, трети за менюто, четвърти за снимките за спомен... Химичната лаборатория, създадена преди 85 години с ентусиазма на първите арсеналски специалисти, продължава да пази традициите на взаимност между колегите и професионализъм в работата. А хората в нея си пожелават две неща – след модерното оборудване да бъде ремонтирана и сградата, и на 100-годишнината всички пак да са заедно.


Ръководителят Станка Костова

За ръководителя на Химичната лаборатория на Завод 3 Станка Костова химията е като код в гените. От 6-и клас се занимава с опити, за което спомага и интересът на нейния по-голям брат, оборудвал минилаборатория в дома им. Посещавала е Станцията на младите техници в Стара Загора, където подрастващите таланти намираха база за своето развитие и любопитство към науката. Завършила е Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък, а след нея - Химическия техникум в Димитровград. Завършва и Пловдивския университет със специалност „Промишлена химия“.
През 1985 година започва като лаборант в Химичната лаборатория в „Арсенал“. През 1995 година заема позицията химик, а 6 години по-късно става ръководител на Химичната лаборатория на Завод 3. „Всеки ден в лабораторията ми е интересен, всеки ден научавам нещо ново. Образованието дава основата, но после човек трябва непрекъснато да надгражда“, казва Станка Костова. И до днес тя е благодарна на бившия технически директор на Завод 3 Върбан Пешков, който, за съжаление, вече не е част от този свят, за професионалните уроци, за предадените знания и личния пример.

Станка Костова е дългогодишен председател на структурата на КНСБ в Завод 3 и член на групата „Експерти за Казанлък“.