Епархийското ръководство в Стара Загора поде кампания за набиране на средства за ремонт на камбанарията

Най-голямата, 12-тонна, камбана на храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир е спряна от използване с цел спиране разрушаването на камбанарията, което се получава от вибрациите ѝ. За тази мярка, въведена още преди няколко месеца, и за предприетите действия за ремонта на камбанарията съобщава Старозагорското епархийско ръководство. То започва кампания за набиране на средства за възстановяване на съоръжението.

В специално изявление от митрополията в Стара Загора се посочва: "През ноември 2002 година започва ремонт на камбанарията от Балтийска фирма, който завършва през януари 2003 г., но за съжаление използваните материали и ремонта не са извършени качествено и проблемите остават временно скрити."

Поради особеностите на климата в Подбалкана, високата влажност, рязката промяна в температурите и климатичните условия, продължава разрушаването на камбанарията, алармират още духовниците.

През 2018 година с решение на Старозагорския епархийски съвет е възложено на строителна фирма да провери състоянието на камбанарията, тъй като количеството падащи елементи се е увеличило, както и техните размери. Това е наложило част от северната фасада да бъде обезопасена с метални бариери. През месец август проф. Димитър Назърски от Университета по архитектура, строителство и геодезия с представители на фирма „Вебер“, са направили оглед и са изследвали състоянието на камбанарията и материалите, които са необходими за нейната реставрация. Специалистите са направили и 3D заснемане и количествено-стойностна сметка необходима за реставрация. От „Вебер“ са уверили, че в тяхна лаборатория могат да изготвят липсващите керамични елементи и тухли, както и необходимата строителни съставки за реставрацията на камбанарията със същата структура. Това ще гарантира цялостното възстановяване на камбанарията и на якостните качества на зидарията и цялата орнаментика.

От Епархийското ръководство приканват всички, които имат желание, да направят дарение за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир. Банковата сметка е обявена на официалния сайт на митрополията: http://mitropolia-starazagora.bg/