ВИХЪРЪт  събира "Родови нишки" в Стоян Стайновата  къща

Повече от 25 автентични народни носии от всички етнографски области в България, са подредени в Стоян Стайновата къща в Казанлък, благодарение на усърдието и ентусиама на родолюбците от пространството за култура и изкуство ВИХЪРЪ и певиците от трио „Калина“.За втора поредна година в навечерието на празника на розата в Казанлък те редят експозиция, показваща колорита на българските народни нисии и майсторството икрасива душа на българката в специална изложба, с името „ Родови нишки“.


В залите на дома, изрисуван със стенопоси на гениалния казанлъшки художник Иван Милев са подредени интересни и непоказвани досега носии, сред които Ихтиманска с характерните две престилки, бродерии, ризи и дантели тип „кене“, кукерски костюм с висока качулка от Павелбанско и за първи път автентична каракачанска носия, бродирана и ушита от Марийка Хънтова от Енина. Тази година сред експозицията са и специални везани бижута- гривни, пръстени, брошки и медальони, дело на Радка Баева.


В „Родови нишки“ специално внимание е отделено и на рисунките на възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Арт линия“, които са създали свои творби – реплики по творчеството на Иван Милев.


Освен експозицията на народни носии, в Стоян Стайновата къща до 4-ти юни включително, от ВИХЪРЪ предлагат още интересни преживявания и събития за гости играждани на Казанлък.
На 1-ви юни предстоят прожекции на два документални фирма за народните певици Вълкана Стоянова и Комня Стоянова, и за Кремена Станева, Василка Андонова и кавалджията Никола Ганчев.


На 3-т юни в къщата със стенописите на Иван Милев очакват смели последователи, за да везат накити от гайтани и бродират народни носии, както и да създават арт книги по любими цитати от книгата с „Ти-Ре“.
Същият ден, от 18,30 часа е специалната вечер, посветена на „Преселниците в Казанлък“, с каракачанска музика и танци ипесни от Родопа.
Всички прояви в Стоян Стайновата къща са без вход. По желание посетителите могат да оставят доброволна лепта- дарение.
Организаторите и вдъхновителите на изложбата „ Родови нишки“ се надяват за следващата година с помощта на казанлъчани да обогатят колекицята от народни носии и с типична носия от Казанлъшкия край.