В уникалния Град под земята

Кубър Педи е един от най-необикновените градове в света. Причината за това е, че той се намира под земята, в южната част на Австралия, в пустинята Виктория, на 846 км северно от Аделаида. В недрата му се намират най-големите находища на опал на планетата, поради което градът е наречен Опаловата столица на света.

Кубър Педи е построен през 1915 година, след като 14-годишно момче случайно открива опал в района. В рамките на няколко години стотици златотърсачи се стичат към мястото. Скоро обаче те откриват, че животът над земята е изключително труден. Районът е горещ, в пуста и безплодна пустиня, опустошена от милиони години изпепеляваща горещина. Тази негостоприемна местност някога е била воден басейн, дом на огромен брой морски динозаври, включително на прародителя на съвременната сепия.

През деня почвата се нагрява и пропуква от високите температури, достигащи до 48°-50°С, а през нощта те рязко спадат. Затова обитателите на този район взели решение да се скрият под земята, вместо да хабят електричество за разхлаждане на жилищата си. Самото име на града означава „дупки на белия човек“ и идва от аборигенската дума „Купа пити“. Първите къщи са построени в дупките, които вече са били изкопани в процеса на търсене на опал.

Жителите на града са близо 3500 души, които живеят в помещения, издълбани в скалите под земята. Тук живеят хора от над 45 националности. Специализирана пробивна машина може да изгради удобен подземен дом с четири спални за 24 часа. В дома на местните има всички удобства като кухня, баня, хол, телевизори, дрешници. Обикновено, пещерният дом се намира на от 2 до 6 метра под повърхността.


За да се справят със суровия климат и за своe удобство, жителите на Кубър Педи са построили барове, магазини и своя православна църква с 5 стаи, издълбани в скалата така, че заедно да образуват кръст. Под земята има музей, който разказва историята на опалите, художествена галерия, места за развлечение и хотел за туристите, които идват в миньорския град, за да усетят тръпката от един по-различен бит и начин на живот. В града на открито е изградено най-горещото голф игрище в света, на което, за да играеш, трябва да си донесеш собствена настилка, а заради непосилната жега, се ползва само нощем.

Днес Кубър Педи е водещ доставчик на опал, а също така и производител на по-голямата част на бял опал в световен план. В него има над 70 полета с опал, както и най-голямото поле за опал в света. Градът под земята е известен още като Столицата на опала. В него се произвежда 70% от скъпоценния камък в света. Това е и основният източник на доходи в местността.

Тук е намерен най-красивият и със сигурност най-скъпият опал, открит някога. Наречен е "Девата на дъгата”. Камъкът е изкопан през 2003 г. от стара мина. "Девата на дъгата" се състои от вода и силициев гел, който е бил течен преди милиони години, преди да се втвърди в настоящия си вид. Опалът е оценен на над 1 милион долара и е закупен от Южноавстралийския музей в Аделаида.

Виртуална разходка в Града под земята можете да направите на линка: https://www.vbox7.com/play:7197e230b9?p=favourites&id=2990578&order=date