В Страстната седмица: За първи в Старозагорска епархия се възстановява древен ритуал

За първи път в 130-годишната история на Сторазагорска епархия Старозагорският митрополит Киприан ще извърши ритуала „Умиване“. Ритуалът ще бъде извършен на Велики Четвъртък,съобщава отец Йордан Карагеоргиев, ръководител на Културно-информационния център в Старозагорската митрополия.

На Велики четвъртък Господ Исус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал: ''Не дойдох да служа, а да послужа''. После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли, припомни отец Йордан.

Древната традиция ще бъде изпълнена в катедралния храм „Свети Димитър“ от 10.00 часа. Старозагорският митрополит Киприан ще умие краката на 12 души – духовници и миряни.


През тази година Старозагорският митрополит ще бъде начело на делегацията, която ще донесе от Йерусалим Свещения огън. В катедралния храм той ще бъде в посрещнат на Велика Събота в 22.30 часа, обяви отец Йордан Карагеоргиев.

И още една инициатива на новия Старозагорски митрополит в навечерието на Великден. На 12 април - Велика Сряда от Страстната седмица, на сцената на Старозагорската опера ще прозвучи монументалната последна творба на Моцарт - "Реквием". Интересното е, че разтърсващата и недовършена лебедова песен на композитора ще дирижира Старозагорският митрополит Киприан. Ще участват солистите Беса Лугичи /Косово/, Николай Моцов, Офелия Христова и Пламен Кумпиков, оркестърът и хорът на Старозагорската опера. Реквиемът (requiem aeternam - букв. 'вечен покой', лат.) е тържествена траурна меса, съставена от 14 канонични части, като само музикалните интерпретации през вековете на композиторите са различни. Реквиемът няма аналог в Православието и Протестантството.