Първа венчавка в казанлъшкия манастир

Казанлъчанката Йорданка и варненецът Димитър, от днес семейство Алексиеви, станаха първите младоженци за тази година избрали за свой брачен обет пред Бог църкавата на Девическия манастир "Бъведение Богородично" в Казанлък.


Според младоженката, изборът на празника на Малка Богородица за техния свят ден не е случаен, тъй като е убедена че Божията майка ще помага и закриля младото семейство. Венчавката бе осъществена от архимандрит Димитър, а свидетели станаха близки и приятели на младоженци, които от утре започват новия си живот в морската столица.


Девическият манастир в Казанлък е построен през 1857 година и един от най- красивите в страната.

В годините на Руско-турската война става лазарет, а по-късно е един от най- многолюдните Девически манастири в страната.

В наши дни православната обител преживява трудни времена, с две монахини и една игуменка, като за големия двор на практика разчитат на собствените си сили и добри сърца и помощ от миряни.

Въпреки усърдието на различните общински управи да подновят и се изпишат наново църковните стенописи, манастирската черква и двор се нуждаят от ремонти и помощта на граждани и институции, на отношение на Държава и Църква и днес.

"Три сме, не можем да се справим сами с всичко. И днес идваха хора, които недоволстват, че манастирът е запуснат", споделиха с болка монахините.

Православната обител има нужда от средства за спешен ремонт на покрива на църквата и на част от помещенията, както и от подръжка на големия манастирски двор. Сега всичко това е в ръцете на монахините. От работна ръка и специализирана помощ се нуждаят и част от растенията в двора на манастира, където заради болест съхне столетният манастирски чимшир и някои дървета.


От Девическия манастир се надяват тазгодишната национална кампания "Да изчистим България за един ден" да протегне ръка и на техните усилия да върнат блясъка и живота в 151 годишният храм.