На 2 август 2020 година ще бъде отслужена света Божествена литургия в храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ – т. нар. Потопена църква, намираща се в чашката на язовир „Жребчево“. Службата ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Начало на богослужението е 9.30 часа.

Църквата е построена през 1891 година в някогашното село Запалня. Тя е осветена през 1892 година, а 30 години по-късно е изографисана със средства, дарени от населението.

Селото се заличива с държавен указ през 1965 г., заради строежа на язовир „Жребчево“. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава Стойко Стойков, синът на свещеника в църквата Драган Стойков и внук на един от някогашните старейшини на село Запалня Стойко Драгнев.

Стойко Стойков е известен учител в Казанлък. Преподавал е руски език и руска литература. Той е автор на книгата "Запалня", за която може да се каже, че е най-подробната история на българско населено място – отделено е място за всяко събитие и всеки човек, проследени с приноса им за селото и с личната съдба на хората. Ръкописът на книгата за несъществуващото вече село е събиран години наред, но излиза от печат буквално за 3 дни през 2002-ра. За нея Стойков получава специално поздравително писмо от известния български историк и учен Вера Мутафчиева, която оценила високо неговия труд.

Стойко Стойков учи в Софийската духовна семинария, след това завършва руска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Учител е в Първа гимназия и в Математическата гимназия в Казанлък, преподава и в село Горно Сахране. Участвал е в национални педагогически четения, в редица международни конгреси и конференции, носител е на орден „Кирил и Методий“ – I степен. Казанлъчани го познават от многобройните му публикации, а поколения наред си спомнят за своя учител по руски език, който ги е карал да рецитират наизуст 36 стихотворения, ако искат да имат шестица. Той успява да запази няколко от тетрадките дневници на своя баща, в които ден по ден е описвал битието българско. Дългогодишният учител и общественик е съхранил и богат архив от ценни снимки и документи. На последната ми лична среща с него през септември 2016 година,Стойко Стойков сподели, че всеки Божи ден, от прогимназията до днес, прочита по 300 страници, не по-малко.

През 2019-та година, след 56 години прекъсване, митрополит Киприан служи в Потопената църква. През миналата година боголюбиви християни започват реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Начело на укрепителните дейности са Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Ути Бъчваров, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и още патриотично настроени християни, помнещи предишното величие на храма. По време на службата участва и учителят Стойков, автор на единствената книга за село Запалня, където е бил храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец".

До този момент фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма. Възстановяването на храма продължава.