Музикалните празници, посветени на големия български композитор, роден в Казанлък, акад. Петко Стайнов, тази година започват на 1 декември – рождения ден на композитора.

Диригентът Младен Станев, директор на Националния хоров фестивал "Петко Стайнов"

След двете пандемични години, празниците отново ще съберат в Казанлък изпълнители и публика, коментира Младен Станев, директор на Националния хоров фестивал на името на Петко Стайнов, провеждан за пети път в Казанлък, диргент на смесен хор „Петко Стайнов” и диригент на хора на Старозагорската държавна опера.

2022 година е и юбилейна за смесения хор на Казанлък, носещ името на композитора. Хорът навършва 50 години и първият ден от четиридневните музикални празници е посветен на тази годишнина.

По традиция на 1 декември преди обяд ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на акад. Петко Стайнов, намиращ се в двора на гимназията, носеща неговото име. Вечерта от 18.30 ч. ще бъде юбилейният концерт „50 години смесен хор „Петко Стайнов“ по Кантата „Глория“ от Антонио Вивалди, с участието на солисти и Симфоничен оркестър – Габрово. Тържествената вечер ще се проведе в залите на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия - Казанлък.

На 2 декември казанлъчани и гостите на града могат да се насладят на концерт на Вокална студия на оперната певица Стефка Минева в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Участват оперни певци от България, Украйна, Япония и други страни, възпитаници на оперната прима.

Смесен хор "Петко Стайнов" - Казанлък

Петият Национален хоров фестивал започва на 3 декемви от 11.00 ч. Участват седем хорови формации от цялата страна – Казанлък, Шумен, Габрово, Харманли, Хасково, Студентски хоров състав и други. По думите на Младен Станев двете години прекъсване, заради Ковид-пандемията, е усилило жеранието на изпълнителите да бъдат заедно и да се представят на своята публика. Организирана е и среща на диригентите на хоровите формации. Фестивълт ще се проведе в залите на ИМ "Искра" и Художествената галерия.

Програмата включва още прожекции на филми за двама големи казанлъшки творци - Петко Стайнов и Чудомир, и последваща дискусия, които ще се проведат в ЛХМ „Чудомир“ от 15 ч.

Предвидени са и две награди - фондация „Петко Груев Стайнов” ще връчи награда за най-добро изпълнение на произведение на Петко Стайнов, а Община Казанлък ще отличи най-добре представилия се изпълнител. Жури ще оценява изпълненията на участниците.

На 4 декември музикалното събитие ще завърши с концерт матине на НУМТИ „Добрин Петков“ - Пловдив.

Входът е свободен за всички събития от програмата на празниците.

Къща музей "Петко Стайнов"

Историята на празниците, посветени на композитора, започва в началото на 90-те години на миналия век. Известният казанлъшки диригент Петя Павлович инициира музикални празници в чест на Петко Стайнов и първите празници се провеждат именно в Казанлък. До 1999 г. празниците се честват ежегодно и след кратко прекъсване, през 2002 година отново биват възродени. И така, до 2019 година се провеждатбез прекъсване, организирани от Община Казанлък, фондация „Петко Груев Стайнов“, Исторически музей „Искра”, Дом „Петко Стайнов“, като вече се включват и други кулгтурни институти в града като Музеят на фотографията и музей „Чудомир”.

Арх. Стефан Стайнов, син на композитора Петко Стайнов

Интересен факт е, че родният дом на именития български композитор, роден на 1 декември преди 126 години в Казанлък, бе дарен на Община Казанлък, респективно на ИМ „Искра“, от неговия син арх. Стефан Стайнов, който основа и фондация на името на своя именит баща.

Смесен хор “Петко Стайнов” е създаден през 1972 г. от изтъкнатия хоров диригент и създател на първата хорова школа в Казанлък Петя Павлович. Инициатор е големият български композитор Петко Стайнов, а след смъртта му представителният градски хор получава неговото име. За половинвековен юбилей хоровата формация от първа хорова школа в Казанлък се утвърждава сред водещите хорови формации у нас, със завоювани многобройни отличия на българската и международната хорови сцени. В разнообразния му репертоар винаги е отделяно специално внимание на произведенията от български автори.