Най-странните музеи по света

Историята е съхранила какви ли не странни експонати, свързани с еволюцията на човека. Някои от тях са станали причина за откриването на едни от най-странните музеи по света. Те добиват световна известност и се превръщат в туристическа дестинация или просто са интересни места за посещение. Ето някои от тях.
Международен музей на тоалетната в Ню Делхи, Индия
Разположен в столицата на Индия, Музеят на тоалетната представя историята на хигиената и канализацията от 2 500 г. пр. н. е. досега. Тук могат да се видят позлатените тоалетни на римските императори, средновековните нощни гърнета и съвременните тоалетни. Най-различни видове, съхранени през вековете. Любопитното е, че в този музей се съхранява и рядката колекция от стихотворения, посветени на темата.

Музей на мумиите в Гуанахуато, Мексико

Градът е част от Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Това е малко миньорско градче в Мексико. В криптите на Пантеона на Санта Паула през XIX век са погребани стотици тела на хора, които не са имали възможност да бъдат погребани нормално. Тези тела се мумифицирали в резултат на естествен процес, дължащ се на климатичните условия. Днес тези мумии са изложени в Museo de Las Mpmias и се е превърнал в една от най-атрактивните туристически дестинации в Мексико.

Музей на мъченията в Амстердам, Холандия

Тай се намира в центъра на града. Този музей пренася посетителите в тъмната история на Европа, когато мъченията и екзекуциите са били нещо обичайно. Музеят представя над 40 инструмента, използвани при разпити на заподозрени, престъпници, вещици, политически затворници, та чак до съществуващите мъчения в наши дни. За запълване на експозицията са събрани средства за мъчения от над 100 държави. По този начин музеят изразява и своята подкрепа на Конвенцията на Обединените нации срещу мъченията.

Подводен музей в Канкун, Мексико
Музеят се намира в лазурните води на Канкун и е открит преди десетина години. В него има над 500 скулптури в човешки ръст, прикрепени към морското дъно. Те играят ролята на изкуствен риф, предназначен да стимулира растежа на корали, които променят водния пейзаж. В резултат се получава „странно красива репрезентация на човешкото взаимодействие с околната среда“. Музеят се разглежда през стъкленото дъно на специално изработени лодки, а по-смелите се докосват до него чрез гмуркане.

Международен музей на шпионажа във Вашингтон, окръг Колумбия
В този музей се намира най-голямата публична колекция от експонати, свързани с шпионирането, разкриващи елементи на една от най-тайните професии в света. Кук могат да се видят мини камери, фалшиви пари, подслушвателни устройства, тайни оръжия, машини за шифроване. Онова, което е запазено, разкрива ролята и значението на шпионажа за държавите, политиката и много исторически събития. Използвайки съвременните технически средства, уредниците са подготвили за своите посетители интерактивни шпионски приключения.

Музей на вещиците в Корнуол, Англия
Музеят разполага с най-голям брой експонати от света на вещарството и магическите обреди. Съхраняват се над 3 000 вещарски книги, кукли Вуду, билки и други вещества за приготвяне на магически отвари.