Любовта няма порода

137 бездомни кучета са осиновени от общинския приют в Казанлък чрез фондация "Анимал хоуп" за миналата 2018 година, други 44 кучета са намерили свой дом от началото на тази година до момента. Това съобщи Ивелина Недкова от неправителствената организация в Казанлък.

Осиновените кучета са на различни възрасти, но повечето осиновители предпочитат по- малки на възраст.

252 са били осиновените котки през 2018, благодарение на "Анимал хоуп". От началото на тази година други 33 котки също са намерили своите осиновители.

На практика по борй осиновени кучета Казанлък изпреварва Общинсикя приют в Стара Загора, от който през 2018 година са били осиновени113 кучета. 70% от осиновените са били бебета.

3 872 безстопанствени кучета са осиновени през миналата година в цялата страна. Стара Загора е една от областите с най-висок процент на осиновени кучета.


Независимо от повечето осиновени в Казанлък, според Недкова все още е много по-голям броят на изоставените малки и не само малки кучета и котки. Гражданите с лека ръка и твърде безотговорно се освобождават от излишните животинчета, без да мислят за съдбата им после.

Огромният брой изоставени животни изправя пред невъзможностат те да бъдат изхранени и отжглеждани в онрмални условия, категорични са от НПО-то.

Неоценима е помощта в тази посока на отделни граждани, които даряват храна или средства за животните.Поредица благотворителин кампании и поряви през последните няколко месеца, също имаха тази задача.

Поредният благотворителен концерт за набиране на пари за храна и други медицински грижи за изоставените животни е утре вечер- 13-ти юни от 18 часа във Воениня клуб на Казанлък. Проявата е под мотото: "Заедно творим добро". Освен символичната сума от 3 лева за вход за концерта, желаещите да помогнат на каузата ще могат да си закупят и различни книги и ръчно изработени сувенири .

По данни на Правителството, в България през миналата година в страната има 52 приюта за бездомни животни, с 5 повече от 2017 г.

Общият брой на преброените бездомни кучета е 26 199.

Няма информация за популацията на бездомните котки.