Уникални футуристични проекти на Градовете от Бъдещето създадоха възпитаници от ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, в проект „Градът на Бъдещето“, разработван в часовете по изобразително изкуство в 9 клас.
Футуристичните проекти на бъдещите градове са изработени само от еко материали и са вдъхновени както от научно-фантастичните филми, така и от въображението и фантазията на архитектите на бъдещето- учениците от Математическата гимназия в Казанлък.
В проектите са отразени всички глобани въпроси и проблеми, свързани с оцеляването на човечеството на планетата Земя.
Част от ученическите разработки и модели са толкова креативни и идейни, че могат да послужат за създаването на следващ световен филмов хит, който да разказва за това какво следва след нас.
На два етажа от училищните коридори оживяват със своите истории различни градове и месат, в които ще се подслони човешкия род след Голямата катастрофа.


Едно от оцелелите на земята места е Куполът: град на Бъдещето от 3 413 година. Годината, в която, според авторите на проекта, светът ще е изчерпал ресурсите на Земята и хората ще живеят на Марс, в специални херметично затворени куполи, а растенията и животните се отглеждат в специални парници и черпят храна от тамошната природа.
Как ще изглежда животът на хората през 3 184 година – разказва проектът на Ралица Цонева, Кристина Маджарова, Петя Генчева и Катерина Пенева. Малцината оцелели след края на света, вследствие на хилядите тонове токсични отпадъци и нападението от роботи, готови да я унижощат, ще живеят град във Вселената, наречен INTER Land. Този град ще се намира на метеорит, който ще позволява бързо придвижване до земята.
Американският учен Рудолф Куентин по същото време ще е изобретил и специален кораб- майка за спасението на хората, който ще приюти оцелелите на непознатата планета Алгапон.Град Луудтаун е градът, в който ще живеят хораат през 2042 година, според проекцията на Владимира, Елена, Теодора, Иван и Павел от 9-ти клас на Математическата гимназия в Казанлък. Луудтаун е единственият непокътнат от извънземните нашественици на земята Град- Дърво, на което ще се запази и оцелее човешкият свят и живот.
Изключително интересен е и проектът Ноагея, спонсориран и подпомогнат с материали от персонала на ППМГ. Ноагея е мястото, където оцелява човешкия род след глобалнто затоплянеи се намира на морското дъно, където е посторен специален град- Дунапия. Градът се състои от три големи мегаполиса, свързани помежду си с тунели.За учениците от 9 А клас на Математическата в Казанлък, през 2 856 година хората от Земята ще живеят на Генобъл- град от бъдещето, в който условията за живот ще са сходни с тези на Земята.Много ценни идеи и научни предизвикателства съдържа и футуристичният проект на други млади математици – Agua star, който предлага и нови варианти и технологии за строителство на градовете на Бъдещето, които ще се изграждат на три нива: основите на града ще са под водата, където механичната енергия на водата ще се използва за производство на електрическа.Оцелелите от Земята хора ще живеят на специална платформа на второот ниво на Agua star, а търговията и управлението на града ще се извършва от третото ниво. Трите нива ще бъдат свързани със специални соларни канали, които ще се в ролята на асансьор.
Създателите на Agua star са Радиана Духтева, Силвия Костадинова, Лиляна Петрова и Елизара Минчева.Експозицията от интересните ученически проекти и разработки на градове на бъдещето може да се види по коридорите на ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, а вдъхновител за работата по проектите е Милена Цветкова, преподавател по изобразително изкуство в училището.