Казанлъшки "светлинки" печелят  награди

Поредица от успехи завоюваха членовете на казанлъшкия литературен клуб за деца и младежи "Светлини сред сенките" при ОДК "Св. Иван Рилски". Малките таланти са отличени с награди от арт състезания. В националния конкурс "Неразказани истории на един ловец на приключения" уникалната малка поетеса Фая Гератлиева печели първо място, а Рая Енева е с поощрение за проза. По думите на ръководкиля на клуба Валентина Димова, "резултатите са тчетени с голямо закъснение, затова нека да позравим Рая, чиято отличена творба е и първото нещо, което написа, когато дойде в клуба". При големите ученици Кирил Димов се класира на трето място. Тържественото награждаване е планирано за месец септември.

От друг престижен конкурс, който се провежда ежегодно под патронажа на Министерство на културата – „Ще ти разкажа приказка”, със специални отличия са наградени двама талантливи 8-годишни участници, които са извън възрастовите категории по регламент, но се представиха достойно. Единият е Румян Димитров от ОДК „Св. Иван Рилски” за приказката си „Обърнат свят ”, като негов текст ще бъде публикуван на IV корица на сборника с наградените творби. Втората е Версавия Янкова от клуб „Светлини сред сенките” за приказката си „Мързеливия Костенурчо”. И двамата ще получат за награда книги.

От конкурса „Великденско послание” отличените светлинки са Милла Рачева, Рая Енева, Йоана Маркова и София Людмилова.

В ученически конкурс „Опознай природата… от твоя балкон - 2020 година” на второ място за своето оригинално стихотворение е класиран Диан Драгнев, а на трето, отново със завладяващи стихове, е поставена Джазмина Амр. И двамата са на десет години. При най-големите, първото място е за Йоан Иванов – проза, втори е 15-годишният Кирил Димов.

Йоан Иванов е единственият финалист от града на розите в престижния VІІ национален литературен младежки конкурс ”Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” на Център „Алеф”.