Достигнала ли е продължителността на човешкия живот своя праг?

Ново изследване показва, че вероятно хората могат да живеят до не повече от 115 години.

Увеличаването на продължителността на човешкия живот се забавя до едва забележимо пълзене, най-вероятно заради „праг“, който е заложен в нашите гени. Това твърди Ян Вижг, старши автор и председател на Департамента по генетика в медицинския университет „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк, САЩ, съобщава сп. Science, като се позовава на научната статия, публикувана от екип учени в сп. Nature.

Изводите на екипа се базират на обстойно изучаване на Базата данни за човешката смъртност на 4 държави – Франция, Япония, Обединеното кралство и САЩ. По-късно към тази извадка са добавени още 12 държави. Данните показват, че около 1980 продължителността на човешкия живот е достигнала своя своеобразен връх и не се променя, като шансът да доживеем над 100 години не се повишава забележимо.

Пред BBC Ян Вижг казва: „Можем да видим това за първи път в човешката история, изглежда че максималната продължителност на човешкия живот има граница и тя е 115 години.“ Според него е почти невъзможно да откриете човек на по-голяма възраст и ще е необходимо да претърсите 10 000 свята като нашия, за да намерите само един човек, който е доживял до 125 години.

Най-възрастният човек на Земята е била французойката Жан Калман. Тя е починала на възраст от 122 години през 1997 и е единственият дълголетник, чиято възраст е документално доказана. Тя е родена преди построяването на Айфеловата кула и се е срещала с художника Винсент ван Гог. Оттогава никой не се е доближавал до нейната почтена възраст.

Проучването предизвика разделение в научния свят. Някои учени го приветстваха, а други го определиха като „мрачна пародия“, отбелязва още BBC.


Източник: http://www.economy.bg/