Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще извърши богослужения по време на Великденските празници в храмове в Старозагорска епархия, сред които са 3 храма в Казанлъшка духовна околия. На 1 май в полунощ срещу 2 май в 23.30 часа е началото на Великденското (Пасхално) Богослужение и раздаване на Благодатния огън в двора на катедрален храм „Св. Николай“.

На Възкресение Христово Благодатен огън ще грее и в казанлъшките храмове, уточнява архиерейският наместник отец Петко Мотев. Цяла година частица от него се е пазил в Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично“.

На 4 май – Светли Вторник – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – св. Божествена Златоустова литургия с негово участие ще бъде отслужена в Девически манастир - “Св. Николай“ - Мъглиж - начало 9.30 часа.
На 8 май - Светла събота – Св. ап. и ев. Йоан Богослов – св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” до град Шипка - начало 9.30 часа.
На 9 май – Томина Неделя – св. Божествена Златоустова литургия в храма на Девическия манастир „Въведение Богородично” в Казанлък - начало 9.00 часа.

Благодатният огън се запалва на Възкресение Христово по чуден начин на Гроба Господен в Йерусалим. Той се нарича още Свещен огън и се запалва всяка година на Страстната събота в съсобствения на различни християнски конфесии храм „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Българската църковно-държавна делегация, водена от Врачанския митрополит Григорий, предстои да отпътува за Йерусалим, за да вземе Благодатния огън, който ще пристигне в България на Велика събота. На заседанието на правителството от 28 април 2021 г. бе решено да бъде обезпечен транспортът на българската делегация.