Ако имате път към София: Показват "Бунтът на изображенията"

"Бунтът на изображенията" е заглавието на изложбата на Деяна Стаматова. Тя се открива на 16 септември и ще бъде експонирана до 6 октомври 2021 г. в Галерия "Синтезис".

Изложбата ще бъде представена от доц. Георги Лозанов в 18.30 ч. в деня на вернисажа.

“Бунтът на изображенията“ е посветена на 80-ата годишнина от рождението на Деяна Стаматова, която напусна този свят на 60-годишна възраст през 2001-ва. Изложбата представя нейни емблематични серии и включва над 50 фотографии, сребърно-желатинови оригинали, копирани лично от авторката,.

Деяна Стаматова е представител на ярка плеяда от български фотографки, работили през 70-те и 80-те години на ХХ в. През 70-те години жените за първи път с увереност заявяват себе си като автори в българската фотография. В този период Деяна Стаматова, редом с имена като Лоте Михайлова, Румяна Бояджиева, Петра Атанасова и др. постигат професионални успехи и откриват първите си самостоятелни изложби, в които представят теми като „новата жена – нежна, красива, одухотворена”, „майчинството”, „децата”. На жените фотографи властта позволява показването на по-интимни сцени, дори на голо тяло, макар изложбите на самата Деяна Стаматова нееднократно да се оказват със заключени врати. Именно в сферата на актовата фотография са и нейните най-смели експерименти, които са една от основните теми представени в изложбата.

„Тя не се плашеше от визуалния превод на сложни словесни послания, от препратки, направа, техники, от „обработена реалност“. Сякаш, докато откриваше собствения си артистичен остров, опровергаваше автора на „Робинзон Крузо“, според когото „има толкова смисъл да покажем един затвор чрез друг затвор, колкото и да представим нещо, което действително съществува, чрез друго, което не съществува“. Деяна показваше съществуващото чрез недействителни визии, именно за да престане то да бъде затвор, където да излежаваме доверието си в буквалното, самоочевидното, едноизмерното… През работите ѝ минаваха бунтовете на модернизма – срещу „естествеността“ на гледката и „невинността“ на погледа... Светът пред камерата чезнеше, стапяше се във вътрешни състояния, родени според културните моди на 70-те и 80-те, от една деликатна феминизирана женственост. Означаваше ги. И така в обратен ред се появяваше формулата на деформацията: човекът отвъд предметите срещу „човешкия предмет“, пише доц. Георги Лозанов в текста „Кадри от изгубения Рай“ към монографията „Фотографията на Деяна Стаматова“, публикувана през 2007 г. 10 години по-рано, през 1997-а, самата тя споделя: "...Фотографията въобще е човекът. Той винаги е в центъра на всяко изкуство – човешката личност, човешката същност. А тя може да бъде изобразена и чрез актовата фотография…Аз знам какво е жена, самата аз съм жена…“

В изложбата са включени фотографии, документи и предмети, предоставени от г-н Емил Качаров, съпруг на Деяна Стаматова, и от архива на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Изложбата е част от програмата на Месеца на фотографията 2021 и се осъществява с подкрепата на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и Фотосинтезис.