„Айфеловата кула е единственото място, откъдето не я виждам”, са думи, които се приписват на известния писател Ги дьо Мопасан, който бил един от най-големите противници на мащабното съоръжение при неговото издигане в Париж. Въпреки това, той всеки ден си пиел там кафето. Построена от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение във френската столица през 1889 г., Айфеловата кула навърши 130 години. В началото тя не била възприемана с добро око от парижани. Дори напротив, те са негодували срещу огромното метално съоръжение и го смятали за грозновато.

Кулата обаче си стои вече 130 години, въпреки очакванията, че ще просъществува само 20. Тя е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света. Ежегодно е изкачвана от 7 милиона души. През 2010 година посреща своя 250-милионен посетител. До момента над 300 милиона посетители са се изкачили на емблемата на Париж.

Айфеловата кула е построена за 2 години, 2 месеца и 5 дни – рекорд за тогавашно време. Първоначално планът е бил тя да издържи едва 20 години. Височината й е 312 метра, но с антената, поставена през 2000 година, достига до 324 метра. Айфеловата кула невинаги е била кафеникаво-ръждива. През 1889 г. е била боядисана в жълто, а от 1954 и 1961 г. е била решена в кафяво-червената гама. През зимата Айфеловата кула се свива. Измервания сочат, че тя губи между 4 и 8 сантиметра, когато температурите са минусови. Всяка вечер, на всеки час по Айфеловата кула блещукат хиляди малки лампички, като играта на светлини трае по 5 минути.

Във френската столица 130-годишнината на Айфеловата кула ще бъде отбелязана с мащабно светлинно шоу.