Шестима ученици от 11 клас на Математитическата гимназия "Никола Обрешков" и на Хуманитарната гимназия "Св.св. Кирил и Методий" в Казанлък, членове на Младежкия Общински съвет, са на своя будителски пост навръх 1 ноември. За своите съграждани Иванела Влаева, Наталия Иванова, Христиан Трошанов, Андреана Искрева, Гликерий Михайлов и Зорница Бичева са приготвили викторина от 60 въпроса от българската история плюс 30 въпроса, свързани с известни български будители.

На специално направена от тях шатра на пл. "Севтополис", украсена с балони в цветовете на националния ни флаг - бяло, зелено, червено, те са подредили листчета с въпроси и наградите - свитък с биографията на български будител за един правилен отговор, тефтерчета с лика на Васил Левски или Христо Ботев за правилно отговорени два въпроса и издание на "История Славянобългарска" на отец Паисий за правилен отговор на два въпроса и описание на народния будител.

Млади и възрастни казанлъчани пробваха знанията си, като усмихнатите младежи поощряваха желаещите да участват в родолюбивата инициатива на Младежкия Общински съвет. Сред напиращите да се включат се наредиха и представители на ромския етнос, които правилно отговориха на въпроса при кой български владетел става покръстването на българите.

Според младите хора, желаещите да се включат във викторината са много, което ги обнадеждава да продължат с подобни патриотични инициативи.