Президентът прие Почетен гражданин на Казанлък

Инвестирането в приложни изследвания, към които проявяват интерес компаниите, които са световни лидери в информационните технологии, електрониката, био- и нанотехнологиите, могат да създадат качествено нова икономическа и социална среда в България. Това е заявил президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с проф. д-р Теньо Попминчев, който според класацията на списание Science News е сред 10-те най-перспективни млади учени в света.

Съобщението за срещата между двамата е на Пресцентъра на Президенството.

Преди месец с Решение на Общинският съвет на Казанлък на професор Попминчев бе присъдено най- високото отличие и призанине на Общината- Почетен гражданин на Казанлък.

Проф. Попминчев е създател на първия настолен рентгенов лазер с кохерентно лъчение и автосекундна продължителност на импулса и ръководи лаборатории в САЩ и Европа, в които се провеждат изследвания, спонсорирани от държавни институции, ЕК и частни компании, имащи приложение в медицината, електрониката и отбраната. Българският учен има амбицията да използва своя опит за изграждането на изследователски център в България с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на срещата, която е била по инициатива на държавния ни глава, между президент и учен е станало ясно, че под патронажа на президента Румен Радев в София през есента ще се проведе конференция с участието на водещи български и международни учени в приложните изследвания в областта на физиката, биотехнологиите, електрониката и високите технологии, на която да бъдат представени конкретни проекти за изграждането на изследователски центрове, както и чуждестранния опит за обединяване на усилията на образователните институции, научните среди и бизнеса.


„България има научната експертиза и традиции в сферата на образованието, и с подкрепата на държавните институции и бизнеса може да се утвърди като международен изследователски център, което ще върне многократно направените първоначални вложения, е посочил на срещата Румен Радев.

Държавният глава за пореден път е подчертал, че повече средства от европейските фондове, които страната ни усвоява, трябва да бъдат отделяни за развитието на човешкия капитал чрез инвестиции в образование, наука и изследвания и в създаването на условия за младите учени, за да може страната ни да изнася резултатите от научни изследвания с висока добавена стойност, а не собствените си учени.

„Ако една държава не инвестира във високи технологии и в създаването на интелектуална собственост, тя не може да просперира“,
е подчертал проф. Попминчев.


Срещата на проф. Попминчев с президента Румен Радев е на практика втора среща на Почетния гражданин на Казанлък с български държавен глава. Преди две години тогавашният президент на България Росен Плевнелиев удостои проф. д-р Теньо Попминчев с Почетен знак на Президента на Република България.


Проф. Попминчев е роден в Стара Загора. възпитаник е на ППМГ "Никола Обрешков" в Казанлък. Учи физика в СУ "Климент Охридски", след което заминава за САЩ. Oт 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА къмКолорадския университет в Боyлдъp, САЩ, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика. От миналата година работи по крупен научен проект в Инстититута по фотоника на Техническия университет във Виена- Австрия.