Памет за Стефан Караджа

На 30 юли 1868 г., в Русенския затвор едва 28-годишен умира от раните си войводата Стефан Караджа. На днешния ден се навършват 153 години от смъртта на един от героите на България.

След преминаването на обединените чети на Стефан Караджа и Хаджи Димитър през река Дунав с цел повдигане на въстание срещу османският поробител, по петите на българските юнаци веднага влиза редовна армия и башибозук, събран набързо от съседните села.

В боя при Вишоград в местността Канлъ дере, войводата се увлича в ръкопашния бой с враговете и ранен многократно, е заловен. Откаран е в Търново а след това в Русе. Там е изправен пред извънреден съд, председател на който е Мидхат паша. Осъден е на смърт чрез обесване. Никола Обретенов твърди, че войводата е окачен на бесилото вече починал от раните си, получени по време на боя в Канлъ дере, само и само да бъде сплашено българското население.

Погребан е от баба Тонка Обретенова, като черепът на войводата се е съхранявал в къщата музей на баба Тонка в Русе и след години е предаден на Русенският музей. Оригиналният надгробен камък е намерен при строителни работи през 2014 г. в къщата-музей "Баба Тонка", въпреки че се смята, че войводата е починал на 31 юли, на надгробният камък e изписана датата 30 юли 1868 г.

Хаджи Димитър загива на 18 юли 1868 г. под старопланинския връх Бузлуджа в ожесточена битка с турската войска.

Хаджи Димитър и Стефан Караджа са родени през един ден през 1840 г. Двамата загиват едва на 28-годишна възраст. Легендарните войводи се превръщат в първите ни национални герои в съвременния смисъл на думата.

Ползвана е публикация на Росен Здравков