Кметът на Казанлък Галина Стоянова връчи Почетен знак на военния министър Красимир Каракачанов за отношението към честванията на 130 годишнина от създаванеот на 23 пехотен Шипченски полк. Това стана по време на тържествения концерт, посветен на годишнината, състоял се във Военния клуб на Казанлък. Стоянова описа Красимир Каракачанов като човек, за който „Историята и историята на 23 пехотен Шипченски полк е съдба.“


По време на тържествения концерт министър Каракачанов награди 13 жители на Казанлък, членове на военно-патриотични организации „за съществен принос при популяризирането на военната ни история, славата и героизма на Българската армия, за разпространение и утвърждаване на българските военни традиции, за военно-патриотично възпитание и във връзка със 130-та годишнина от създаването на 23-ти ПШП“:


Юбилеен медал „100 години Първа световна война“ получиха Почетният гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев, инж. подполковник о.з. Нено Влайков, д-р Косьо Зарев, вписан в Почетната книга на Казанлък, Лилия Димитрова, Почетен член на Съюза на подофицерите, дъщеря на подполковник Димитър Подскорчев,

командир на 23-та дружина, както и Костадинка Димитрова, вписана в Почетната книга на Казанлък, Емил Хаджиев - Съюз на запасните подофицери, София Пърнарова - Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, Николай Байнов - Регионален клуб „23 ПШП“ към Национално дружество „Традиция“, Данаил Пърнаров - Общобългарски комитет „Васил Левски“, Иван Велчев – Клуб „Петър Константинов“, Яница Станчева – журналист, издател на множество патриотични книги за Казанлък и България. Сред наградените с юбилейния медал са и Атанас Бозов – председател на Сдружение „Русофили“ и член на групата "Експерти за Казанлък", както и д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ“Шипка – Бузлуджа“.


За героичното минало на славния полк и за героите му говори Красимир Узунов, автор на историческия разказ „Каймакъ – Чаланъ“. В съавторство с проф.Генчо Начев двамата са създатели на книгата „История на 23-ти пехотен Шипченски полк“, която припомни бойния път на полка. Красимир Узунов получи Почетна значка на Министерство на отбраната I-ва степен.

Честването на 130-годишнината от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В Инициативния комитет участват командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, редставители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.

В тържествата се включиха още висши военни, почетни граждани на Казанлък, запасни офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на населени места, общински съветници, ученици от казанлъшки училища и родолюбиви граждани.

Програмата за отбелязване на 130г. 23-ти пехотен Шипченски полк ще продължи през цялата 2019г година.