Без представители на изпълнителната власт преминаха честванията, посветени на 140-ата годишнина от Шипченската епопея. Нито един член на кабината „Борисов“, нито национален лидер на патритична партия не уважиха тази годиан честванията на Епопеята. На историческия връх се качиха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, лидерът на БСп Корнелия Нинова, депутати и няколко хиляди граждани.
Стотици деца, младежи и възрастни изкачиха пеша, с велосипедни колони и с автомобили подходите към историческия връх Шипка, за да почетат паметта на загиналите в епичните августовски боеве за свободата на България преди 140 години и да участват в националните тържества по повод годишнината от Шипченската епопея.
Пеша до историческия връх стигнаха в два отделни лъча и президентът на Република България и Върховен гланокомандващ Румен Радев, който тръгна от Соколския манастир и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, поел пеша към вр. Шипка, от град Шипка.
Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. От тогава всяка година, вече поколения наред хиляди хора изкачват върха, за да отдадат почит на онези, на които дължим свободата си. Това каза в словото си на връх Шипка президентът Румен Радев. Той посочи, че тъкмо от тук през август миналата година е започнала предизборната му кампания, тъй като това е свято място, което ни обединява като народ, вдъхва сила, достойнство и вяра. По думите му българските опълченци по безапелационен начин са показали какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза.
Всички ние, българите, трябва да следваме техния пример, макар да знаем, че днес времената са други, посочи президентът. По думите му новите времена носят пред себе си нови предизвикателства, но ние сме тук отново, за да почетем заедно храбреците, които със своя анонимен подвиг отстояха прохода Шипка - онази врата, през която мина българската свобода.

Държавният глава се включи в туристическия поход до връх Шипка, прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата.

В официалната церемония на връх Шипка участва и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който по-рано през деня присъства на литургия в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и се включи в похода към върха.Заупокойната молитва за загиналите в боевете отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Той благослови официлните лица на церемонията и призова българите „да учат децата си да благодарят на всеки, който направи добро за България“.
В официалната церемония, наред с президента и председателя на народното събрание, участваха дипломати, народни представители, областни управители, кметове на общини, общественици.
250 членове на националното патриотично дружество „Традиция“ от 30 различни клуба в странат участваха във възстановките на Шипченските боеве от преди 140 години.
Сред тях бе и експертът по национлан сигурност и борба с тероризма и народен представител Славчо Велков, в ролята на Вейсел паша. Патриотите от „Традиция“ дариха с автентични саби президенът Румен радев ипървият руски дипромат у нас Анатолий Макаров. След историческата възстановка на боевете на Шипка се изви и най- голямото българско хоро.Отвъд официалната част на общонационалните чествания, журналисти коменитраах, че упорито се дискутира честванията на Шипченската епопея да са само на кръгли годишнини.
В днешния кулминационен ден на общонационалните чествания, посветени на 140 годишнина от Шипченската епопея, Паметникът на свободата на връх „Свети Никола“ е отворен за посещения без входна такса.