"Живот за царския орел" с номинация за европейска награда

Проектът „Живот за царския орел" е номиниран от Европейската комисия за наградите по LIFE-проекти за 2020 година, като е един от 15-те финалиста. Реализира се в периода 2013 – 2018 г. от „Електроразпределение Юг“ (част от EVN) в партньорство с Българското дружество за защита на птиците в 8 специално защитени зони от "Натура 2000".

Проектът ще се състезава в три категории: „Околна среда“, „Природа“ или „Действия по климата“. Победителите ще бъдат избрани от жури, а в допълнение гражданите от ЕС ще имат възможност да избират онлайн измежду фналистите.

Основна цел на „Живот за царския орел" е да се намали смъртността при царския орел, причинявана от контакт с електропроводи. По данни на дружеството за защита на птиците през март 2020 г. броят на царските орли в България нарасна с още три двойки и достигна 32, което е рекорд за последните 20 години. През април още две нови двойки са регистрирани, с което броят на всички двойки на вида у нас нарасна на 34.


Монтаж на т. нар. „кацалка“ за птици, на безопасно разстояние от стълб

В работата на дружеството по защита на царския орел са извършени редица дейности, като монтиране на защитни изолации на 2340 електрически стълба, поставяне на 10 „кацалки“ за птици, подземно полагане на кабели. Положени са общо 43 км нови подземни кабели, които заменят опасни за птиците 70 км въздушни линии, изградена е 42 км ПАС система (изцяло изолирани проводници) по въздушни електропроводи, изградени са специализирани технически съоръжения като мостово съоръжение за преминаване на подземни кабелни линии над река; пластмасови решетки за птици и други.