Започват Чудомирови празници 2019

26-тите поред Чудомирови празници се откриват от днес- Благовещение в Казанлък. По традиция първият ден на празниците съвпада с рождения ден на патрона им- хумористът от Турия, прославил образа на нашенеца по света Димитър Чорбаджийски – Чудомир.


Тази година празниците преминават под мотото: “Никой не е по- силен от слабостите си“ и включват както традиционни и утвърдени вече прояви, конкурси, изложби и фестивали, така и съвсем нови инициативи, които ще популяризират творчеството на Чудомир и привличат нови почитатели.


За пореден път публиката на празниците ще избере „Комедиен хит на сезона“, както и ще бъдат отличени най- младите последователи на Чудомир, в националния конкурс за весела детска рисунка „ Малките нашенци“.
Възражда се отново хумористичния фестивала „Златен тръндафил“, както и научните конференция, посветена на Чудомировото творчество.
Тази година темата е „Чудомир между противоречията“ с ръководител на форума проф. Николай Аретов. За първи път в рамките на празниците на Чудомир ще се проведе втори научен форум- национална кръгла маса, посветена на проблемите на фолклора. В нея ще вземат участие ръководители на художествени състави, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на Министерството на културата.
Няколко нови книги ще срещнат своята казанлъшка публика по време на празниците: това са премиерите на книгата на Явор Милушев, представена от проф. Веселин Методиев- „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“, „ Години любов“ – на журналиста Георги Тошев- книга и филм, посветени на актрисата Невена Коканова, книгата на Иво Милев, посветена на „Живота и смъртта на Людмила Живкова“, и стихосбирката „Благословете Юда“ на Мария Лалева.26-тите поред празници, посветени на Чудомир ще бъдат открити с музикален концерт за цигулка и пиано на проф. Йосиф Радионов и Зорница Радионова. На концерта за първи път казанлъчани и посетителите на празниците ще чуят изпълненията на цигулка от цигулката на съпругата на Чудомир- Мара Чорбаджийска.

Казанлъшкият лютиер Андриян Андреев възстанови цигулката на Чудомировата съпруга специално за празниците тази година.


На Благовещение ще бъде връчена и наградата на името на Чудомир за къс хумористичен разказ, присъждана от жури от вестник „Стършел“. Тази година носителят й е младият автор от София Деян Копчев, който ще получи плакет с изображението на Чудомир.


Близо 58 хиляди лева струват на организаторите – Община Казанлък, фондация „ Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“ празниците на Чудомир тази година. Билетите за театралните постановки и музикалните концерти са на цени от 10 до 25 лева.
За официалното откриване на празниците на Благовещение в Казанлък се очаква заместник-министърът на културата Амелия Гешева.


Част от тазгодишните Чудомирови празници е и пътуващата изложба с репродукции на Чудомир, която на 1-ви април ще бъде открита в град Хисаря. Експозицията е и част от програмата „Пловдив- европейска столица на културата 2019“.


За тазгодишните празници на Чудомир в Казанлък за поредна година възпитаници на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "акад. Дечко Узунов" в града, издигнаха и поредната си арт инсталация. И този път тя е с лика на Чудомир, изобразен с помощта на десетки негови мисли и афоризми.