Община Казанлък очаква предложения за награждаване на дейци на културата по случай 1 ноември – Деня на народните будители, съобщава пресцентърът на общинска администрация. Това е било съобщено днес по време на Консултативния съвет по култура и туризъм в Общината. Подкрепа на идеята е била потърсена от представителите на всички културни институти в града. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова е подчертала желанието на общинското ръководство отличаването на изявени културни дейци да се превърне в традиция за Казанлък и е припомнила, че условията за предложения за годишни награди в областта на културата, изкуството и духовността са публикувани на официалната страница на Община Казанлък, а самата церемония е насрочена за..на самия празник 1-ви ноември. Отличаване на изявени казанлъчани в областта на литературата, изкуството и просветата за Деня на народните будители бе направено още в началото на първия мандат на кмета Стоянова и тогава наградените бяха излъчени от самите институции, училища и организации, като поводът бе или тяхна юбилейна годишнина, или сериозен принос в съответната област през годината.

По време на днешния Консултативен съвет по култура и туризъм Галина Стоянова е представила и стъпките по учредяване на Организация за управление на 9-ия туристически район „Долина на розите“, за чийто център бе избран Казанлък.

Представителите на културни институти в Казанлък, на хотелиерския, ресторантьорския и туристическия бранш бяха запознати с напредъка по културно-туристическия проект „Светът на траките“, който ще пресъздава бита на древните траки по казанлъшките земи. Проектът обединява атракциони и прилежаща инфраструктура, удължаване на велоалеята от град Крън до град Шипка, консервация, реставрация и социализация на тракийската могила „Оструша”.