В Япония започва ерата на "Рейва"

"Рейва". Така ще се казва ерата на бъдещия император на Япония Нарухито, син на настоящия Акихито. това е обявило японското правителство, цитирано от БТА.

Новата японска ера ще започне на 1 май, когато престолонаследникът Нарухито ще стане император, сменяйки на престола баща си Акихито.

Названието "Рейва" условно може да се преведе като "Благоденствие и хармония", отбелязва ТАСС. СПоред говорителя на японското правителство Йошихиде Суга, то е взето от най-стария сборник с японска поезия Маньошу, съставен през седми и осми век.

На специална пресконференция японският премиер Шиндзо Абе е изразил надежда, че названието ще бъде прието от японския народ.

Днес започва последния месец от управлението на 85-годишния император Акихито, който ще абдикира на 30 април заради напредналата си възраст.
Името на досегашната епоха бе "Хейсей", което означава "Постигане на мир".

В съвременната епоха на глобализация повечето японци предпочитат да използват Григорианския календар, а не системата на традиционното японско летоброене на ери, създадена преди около 1370 години.


Преди половин година Почетният гражданин на Казанлък и на Японския град Мунаката, арсеналецът Христо Стоянов връчи в императорския дворец официална покана от името на изпълнителния директор на "Арсенал" Николай Ибушев, до японския император да посети Казанлък и най- голямата фирма от ВПК в България.
През ноември миналата година в Казанлък бяха националните чествания на 20 годишнина от приятелските връзки между Казанлък и Япония.