На 19 септември в японския град Мунаката се открива 20-ия Световен български фестивал. Тази година той се ще се проведе онлайн, поради обявената световна пандемия. Но, както досега, в спортен комплекс „Глобъл Арена“ ще звучат неравноделните български тактове и ще грабват погледа танцьорите от Фолклорен ансамбъл "Арсенал". Този път - виртуално. За случая ансамбълът с главен художествен ръководител Христо Стоянов подготви и изпрати в Мунаката специален диск с програма, която ще бъде представяна във фестивалните дни. Форумът ще продължи 3 седмици. Макар и онлайн, всеки фестивален ден ще започва и ще завършва с изпълнения на казанлъшкия състав. Традицията ще бъде спазена и по отношение на българската кухня – организаторите от японска страна са готови да предлагат на посетителите вкусни български ястия.


В България, в Казанлък годишнината също ще бъде подобаващо отбелязана. От 18 септември до 10 октомври във витрината на Културно-информационния център на улица „Искра“ 4 се представя прекрасна изложба от афиши с участието на ансамбъл „Арсенал“ в Световния български фестивал. С фотографска точност тя показва уникалното българско присъствие в Страната на изгряващото слънце.

Подготвя се грандиозен концерт на ансамбъл „Арсенал“ през октомври. Домакин на събитието е „Арсенал“ АД, от чието име е отправена покана до посланика на Япония у нас Н.Пр. г-н Нарахира Хироши да бъде гост на тържеството. Предстои още една среща между приятели и съмишленици, благодарение на които връзките между двете страни стават още по-здрави.


От 2000 година Световният български фестивал в Япония се провежда през месец септември в най-големия спортен комплекс в Азия – „Глобъл Арена“ в град Мунаката. Комплексът се превръща в център на българската култура, на българските народни песни и танци, на българската кухня. Главната причина за това е ансамбъл „Арсенал“, чийто художествен ръководител от 1977 година досега е Христо Стоянов.

За да се осъществи тази мащабна инициатива, заслуга имат японският бизнесмен Шиничи Мунемаса, собственик на фирма „Саникс“, и неговият наследник днес Хироши Мунемаса, и инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал“ АД.

Благодарение на тяхното желание двустранните културни връзки да се развиват и на подкрепата, която оказват, дните на Световния български фестивал вече 20 години са очаквано и желано събитие в далечната страна. А ансамбъл „Арсенал“ се е превърнал там в символ на България.