В Истанбулския университет ще учат български език и литература

Обучение по български език и литература стартира в Истанбулския университет от тази академична година. Специалността се предлага от Катедрата по славянски езици и в нея вече са записани шестима студенти. Момчетата нямат български корени, но искат да помогнат на страната си в разширяването на икономическите връзки с България. Бъдещите българисти се запознаха със заместник-министър Деница Сачева, която беше на посещение във висшето училище. От нея те са получили първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели, съобщават от Министерство на образованието.

Заместник-министърът разговаря с ректора проф. Махмуд Ак. Двамата са се споразумели в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни произведения.

Зам. министър Сачева е припомнила, че Софийският университет наскоро е спечелил голям проект на Европейската комисия за разкриване на Център за анализ на големи данни. „Това е изключително модерна територия, в която се пресичат много общи интереси, особено когато става въпрос за две съседни държави. Научните изследвания в областта на анализа на големи данни е от взаимен интерес“, посочила тя.

За идеята да се изучава български език и литература в Истанбулския университте още преди десетилетие от Казанлък, по време на Чудомировите празници, пръв за това заговори тамошният преодавател с български корени и възпитаник на Пловдивския университет, заклет почитател на творчесвото на Чудомир и негов преводач на турски, литераторът Хюсеин Мевсин.