На 5 юни 2015 година в Казанлък се „ражда“ първият и единствен в България Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства. И напълно закономерно – наред с розите, тракийските артефакти, художниците, артистите, градът е известен и със своите фотографи. Запечатвали събития, личности и градски пейзажи години наред. Още с навлизането на фотографията по българските земи преди Освобождението през 1878 г., тя е получила добър прием в Казанлък. Тук са работили едни от първите български фотографи.

Музеят на фотографията е изграден от Община Казанлък по идея на Браншовото сдружение на фотографите в Казанлък, а негов първи директор е инж. Стефан Папукчиев, който го ръководи и досега.

Буквално ден след официалното откриване на новия музей, също в Деня на Казанлък, започват дарения за неговия фонд. Към момента над 200 са записаните дарители от близо и далеч.

Сред даренията личи многообразие от фотографска техника, консумативи и материали, стотици архивни снимки, книги и документи. В дългата редица от уникални експонати, влизат единственият фотоапарат, произвеждан в България през 50-те години „Еделвайс“ ; фотоапарат от 1880 г., донесен от казанлъчани във Франция; монография на Стоян Ст. Георгиев от 1904 г., оригинали на френския вестник „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов; портрети на казанлъшките розопроизводители от началото на 20 век; дагеротипия от 1860 г.; ферототипия от около 1900 г.; колекция на майстора Димитър Карастоянов; албуми с уникални кадри от строителството на Бузлуджа; архиви на наши и чужди автори. Тук е и един експонат от национално значение – обектив от първата телевизионна камера в България. Сред ценностите са фотоапаратите на поета Никола Вапцаров, на художника Теню Пендарев, на първата жена фотограф в Казанлък Донка Георгиева.

Освен с фонда от ценни експонати, фотомузеят е горд и със стотиците събития, които създават малък празник почти два пъти всеки месец, с пътуващите изложби, чрез които установяват приятески отношения с Политехническия музей в София, Държавен архив – Пловдив и Стара Загора, регионални музеи в страната и други.

Записани в архива на Музея на фотографията са над 100 временни изложби, които отразяват исторически събития и юбилеи.
Всяка година музеят е домакин на фотопленера „В Долината на розите“ и мултимедийния артфест „Докоснати от древността“. Тук през 2018-а бе организиран и първият Салон на казанлъшките фотографи, който набира скорост.

МФСВИ създаде и международни приятелства – фотографи от Италия, Сърбия, Македония, Франция, Канада, Швейцария, Англия, подредиха свои фотоси в неговата зала. През 5-те години музеят срещна казанлъчани с изявени имена като доц. Петър Абаджиев, Начо Каменов – Кубето, проф. Цочо Бояджиев, Николай Трейман, Гаро Кашишян, доц.д-р Росен Коларов, младите майстори на светлината Димитрина Андреева, Явор Мичев, Мирослав Момински и Христо Свинаров, Марко Бертолини - най-награждаваният фотограф в света за 2014 г., Рикардо Дзиполи, Милиян Неделкович, Пиер-Етиен Же. Десетки лектори, множество беседи и концерти, джаз-кафета, благотворителни изложби, базари са организирани тук. Екипът издаде книгата „50 години Царица Роза“ и съдейства за издаването на книгата „Фестивалът на розата в Казанлък“. С негова помощ излязоха общо 6 книги на казанлъшките автори Лилия Димитрова и Веселин Шивачев.

За значението на фотомузея говори Книгата за впечатления. Благодарности, изписани на български, английски, италиански, испански, френски, японски, немски език.

А директорът инж. Стефан Папукчиев, чиято е основната заслуга за постиженията на музея и неговото утвърждаване, не скрива благодарността си към всички, които са били част от екипа, към Общината за добрата съвместна работа, както и към всички дарители, приятели, съмишленици, посетители, които одухотворяват това място с личното си присъствие и с искрената си подкрепа.