Проф. Никола Алтънков: Уж сме свободни, а още ни е страх

„Уж сме свободни, а все още ни е страх. Имаме демократично управление, партии, по-добър става животът, но народът го е страх”, това каза проф. Никола Алтънков по време на своето гостуване в Казанлък на 21 януари. Той посети града на розите по покана на Сдружение „Демократичен Казанлък” и представи пред публиката своята книга „История на БКП 1919 – 1989". По повод написването на книгата си, проф. Алтънков сподели, че все още трудно се работи по тази тема, много от неговите колеги историци не приемат изследванията му или ги оспорват, а самата книга не си пробива лесно път на книжния пазар.

По думите му, до 1944 година историята на БКП не е много добре позната, не е добре познато и Септемврийското въстание от 1923-а. Проф. Алтънков въвежда и понятието демоцид в своята книга. Според него, у нас комунистите са убили повече хора, отколкото са загиналите във всички войни през миналия век.

Проф. Никола Алтънков е доктор по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара и професор в същия университет, магистър на изкуствата от Института за чужди науки в Монтерей. Член е на Академията за политически науки в Ню Йорк и на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“.

През 1951-1952 година, едва 18-годишен е заточен в лагера „Белене”. „Само по моето време там имаше около 8000 лагеристи. Тук се умираше от студ, глад, бой”, разказа проф. Алтънков. През 1965 година успява да напусне България по време на екскурзия до Съветския съюз, за която се записва, тъй като е включен един ден в Хелзинки. Планът му за бягство успява и 30 години, до 1995-а, живее извън България, 27 от които е в Калифорния. За своя огромен труд „История на БКП 1919-1989” той черпи информация и данни предимно от чуждестранни източници. По думите му, само в САЩ са били издадени 4 истории на Българската комунистическа партия.

„Историците сме като гробарите, ровим, търсим, къде, кога, колко са убитите по време на войни, по време на геноцид и други обществени явления. Искам да открия къде да убитите от Народния съд – работили са 32 състава, а сведенията има само от два”, каза за бъдещата си работа Никола Алтънков.

Предстои излизането на второ издание на "История на БКП 1919-1989". Два екземпляра от първото издание остават в Общинска библиотека „Искра”, която бе домакин на събитието, на вниманието на казанлъчани, любопитни да научат интересни данни и факти от историята на столетницата.

От името на „Демократичен Казанлък” професор Алтънков получи сборник с документи от архивите на Държавна сигурност – издание, което се оказа, че той няма в библиотеката си.