На 17 юли казанлъчани ще отбележат 153 години от подвига на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните четници, загинали за Свободата на България.

Церемонията започва в 9.00 часа с едновременно поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“ и пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани в парк „Розариум“.

Официалното отбелязване на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на връх Бузлуджа ще започне от 11.00 ч. Ще бъде отслужена панихида в памет на героите, с тържествено слово ще бъдат почетени паметта и делото на героите. Членовете на Национално дружество „Традиция“ ще пресъздадат боевете при паметния връх във възстановка, подготвена от Регионален клуб „23 пехотен Шипченски полк – Казанлък“. Честването ще завърши с освещаване на обреден курбан, който по традиция се раздава на всички присъстващи.

Автобусите за гражданите тръгват от хотел „Казанлък“ в 9.30 часа. Цените на билетите са 4 лева в едната посока и 5 лева - в двете посоки, информират от Община Казанлък.

Тържествените чествания са организирани от Община Казанлък, Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“.