В деня на 28 годишнина от приемането на последната българска Конституция, през юли 1991 година, пред дома в който е живял в София един от доайените на българската политика и първи омбудсман на страната – Гиньо Ганев, бе открита паметна плоча.

Идеята за поставянето й е родена спонтанно от видни български личности на мисълта- общественици, духовници и интелектуалци, оценяващи в исторически план приноса на конситуционалиста Гино Ганев за българската история.

Човекът- Парламент, както бе известен Ганев, бе депутат в 8 поредни народни събрания и имаше основна роля в изработването на демократичната Конституция, след промените в края на 1989 година.


Годишнината на Конституцията и делото му бяха почетени и уважени от видни български общественици, интелектуалци и политици, от съратници на видния юрист, негови приятели и близки.

Лично българският патриарх Неофит уважи поканата на семейството на Гиньо Ганев и почете събитието.


Българският президент Румен Радев изпрати приветствие до инициаторите за паметната плоча и семейството на Гиньо Ганев.


Сред гостите бяха кметът на София Йорданка Фъндъкова, омбудсманът на Република България Мая Манолов, съветникът по юридическите въпроси на държавния глава Емилия Друмева, представители на политически сили, отделни депутати, видни представители на бизнеса и НПО, сред които от Съюза на българските читалища, чийто дългогодишен председател бе Гиньо Ганев.


Почит и преклонение пред делото и дирята на първия български омбудсман и радетел за съгласие и разбирателството, засвидетелства и многобройна група от Казанлък.
От името на Експерти за Казанлък Добрин Драгнев и Владимир Чучумишев поднесоха венец.

Цветя пред бюста на Почетния гражданин на Казанлък поднесоха и секретарят на Община Казанлък Ваня Иванова, кметът, в чийто мандат през 2008 година Гиньо Ганев бе избран за носител на най- високото и престижно отличие на Община Казанлък- почетното гражданство Стефан Дамянов, бизнесменът и съратник на Човека –Парламент Денко Денков, колективът на Техническия колеж в Казанлък.
Специален поздравителен адрес до семейството на Гиньо Ганев изпрати кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.
В него се казва:

"Огромният принос на Гиньо Ганев за развитието на Долината на розите и на тракийските царе не просто му донесе заслужено признателността на казанлъчани с високото звание „Почетен гражданин на град Казанлък“. Неговата загриженост към просперитета на Града на розите се превърна в приемственост, благодарение на Вас. Сега Вие, като син на един изключителен хуманист продължавате всеотдайно да работите за създаването на висококвалифицирани кадри за тежката промишленост в нашия град. "
Според кмета Стоянова: "Дължим на Гиньо Ганев още много труд, за да изпълним неговото верую „Доброто управление и добрата администрация не са само европейски императив, а те са наша собствена, българска взискателност към цялата йерархия на управлението и на неговата администрация“.
„Изключителна личност, която радееше за добруването на Отечеството. Рицарят който проповядваше толерантност, един достоен българин“.
С тези думи мотивира идеята за поставянето на паметна плоча на Гиньо Ганев един от инициаторите затова и негов съратник, представителят на Инициативния комитет от общественици и интелектуалци за градежа, академик Стефан Воденичаров.

За силата на Човекът – парламент да намира съгласие и и решения на проблемите и трудните казуси, говори кметът на София Йорданка Фъндъкова.
Според националния омбудсман Мая Манолова, „Гиньо Ганев ни завеща държавотворен пример. Една от най-ярките личности на българския политически хоризонт след демократичните промени, неуморен радетел за конституционни и демократични ценности, истинска школа по парламентаризъм.“

За изключителния принос и роля на юриста Гиньо Ганев за приемането на новата българска Конституция и неговия талант да обединява и преодолява конфликти говори президентският съветник по юридическите въпроси Емилия Друмева. Според нея, „неговото дело задължава, следовниците му да надграждат за развитието и просперитета на България.

Професорът от Техническия университет в София и директор на Техническия колеж в Казанлък Ивайло Ганев, един от синовете на Гиньо Ганев говори за приноса на имения си бащи неподправеното му и харесвано чувство за хумор, превърнало го в „духовен лидер на Парламента“.
Професор Ганев благодари на почелите паметта и делото на баща му негови съратници и общественици, като завеща на двамата си сина Гиньо и Николай като влизат в дома си, на чийто праг ще ги посрещат ликовете на именитите им родственици- Кимон Георгиев- който два пъти е министър- председател на България, преди 1944 година и след това, и Гиньо Ганев, да не забравят ценностите и уроците на предците си, живели в този дом.
Човекът – Парламент и първи български омбудсман Гиньо Ганев два пъти е отказвал да приема премиерски пост. Има огромен принос и в приемането на редица символи на съвременната българска държавност.
По негово предложение песента „Мила родино“ е приета за държавен химн.

Гиньо Ганев си отиде от света на 18 декември 2016-та година на 88-годишна възраст.


* Паметната плоча на Гиньо Ганев се намира на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 53 (ъгъла с ул. “Женева“) в София.


Още снимки от събитието, вижте в Галерията на zakazanlak.bg, Тук: