Андон Миталов е името на българина, който има забрана да влиза в САЩ. Това бе обявено от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от БЛИЦ и други електрони издания в страната.

Помпео се позавава на Специализирания наказателен съд на САЩ.

Освен Миталов, със забрана за влизане в страната са още неговите роднини- съпруга и дъщеря.


Според Помпео, в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

По информация на "Свободна Европа", Андон Миталов е съдия от Специализирания наказателен съд.


Андон Миталов е съдията, който в края на октомври миналата година разреши на обвиняемия за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Русия, където получи наградата си "Хей, славяни" лично от президента Владимир Путин.

Председателят на движение "Русофили" получи в началото на ноември орден "Дружба" от Путин, след което от Кремъл разпространиха позиция по повод делото срещу него, в която се казваше, че преследването му може да има "пагубни последици". Впоследствие Малинов се завърна в България и обяви, че никога не е имал намерение да се укрива. Тогава той заяви пред медиите, че в Москва се е срещнал и с пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников.