Обръщение от инж. Николай Христов Ибушев

Обръщение от инж.Николай Христов Ибушев

Генерален директор на "Арсенал"-АД

Почетен гражданин на община Казанлък

Създател на местна коалиция " Алтернативата на гражданите"




Уважаеми жители на общините Казанлък, Мъглиж и Стара Загора!
Уважаеми арсеналци!

Спирането на работата на най-голямата фирма в региона и в страната – „Арсенал“ АД - Казанлък, до 29-ти март, когато е обявен крайният срок на извънредните мерки като превенция срещу разпространението на коронавируса, за мен и ръководството на дружеството е тежко решение.


Изключително трудно решение. Високоотговорно. Безалтернативно.

Последните денонощия бяха динамични и интензивни за нас, видно от различните съобщения, в които полагахме усилия да преорганизираме дейността на дружеството в новите условия. С много неизвестни.
Единствената ни цел, която наложи вземането на тази крайна мярка - „Арсенал“ да преустанови работа, е да гарантираме живота и здравето на всички работещи при нас, почти 9 хиляди души, и на техните семейства, на жителите на общините Казанлък, Мъглиж и Стара Загора.


„Арсенал“ е трудна машина. Голям влак. Инерционна. Огромна.


Затова с решението си за преустановяване на работа за две седмици целим да си осигурим време и пространство, в които дружеството да се подготви за новите условия: да изработим и създадем такава система, която да сведе до минимум рисковете за работещите в дружеството от разпространението на заразата от коронавирус на територията на „Арсенал“, а оттам и в районите на Казанлък и общините Мъглиж и Стара Загора.
Предприели сме и предприемаме поредица мерки, с които да гарантираме всичко това.


Закупуваме термовизионни камери за входните ни портали, опитваме се да доставим нужното количество, а то е тонове, дезинфектанти, спирт, предпазни маски - хиляди бройки, санитарни материали.


Правим го в условията на дефицит, спекула, недостиг на време.


Всичко това коства на ръководния екип огромни усилия предвид създадената ситуация на дефицити и трудности в снабдяването, както и огромен финансов ресурс, който към момента е изцяло за сметка на дружеството.
И правим всичко това само и единствено в името на здравето на нашите служители и работници и на техните семейства. На хората на общините Казанлък, Мъглиж и Стара Загора.

Тези дни са трудни за всички ни.
Неизвестността винаги плаши.
Но и сплотява. Още повече, ако имаме цел.
А тя е Животът.


На изпитание днес е разумът на всеки един от нас: да проумеем ситуацията, да предприемем необходимите мерки за предпазване на себе си, близките ни и околните, да се съобразим с наложените ограничения на национално ниво.



Затова сега е моментът да сме единни в това си усилие – кауза, за да се справим с опасността максимално бързо, с минимални човешки щети.


Сега е моментът ние, арсеналци, да дадем пример, като изградим навик в себе си да се пазим: нас самите и един друг, да пазим нашите близки.


Пазете себе си, пазете околните!


А това става само с дисциплина, стриктно спазване на препоръките на медиците. Не е лесно, трудно е, но не е невъзможно.


С решението за преустановяване на работата в дружеството за времето на действие на карантинните мерки „Арсенал“ ще претърпи и ще понесе много финансови загуби. Сигурен съм, че цената ще си струва.
Ще ни коства много усилия и много напрежение да минимизираме щетите. Ако изобщо е възможно. Надявам се и призовавам всички вас.



Но аз и екипът ми сме сигурни, че това трудно наше решение, трудно и за самите арсеналци, ще допринесе за здравето на всички работещи тук и техните семейства. Цената не е важна. Всички ще я платим в името на голямата цел. А тя е Победата над връхлетелия ни невидим и коварен враг.
За съжаление, произвежданите от нас, арсеналци, оръжия, не са ефективни срещу коронавируса.

Единствените оръжия засега са:
дисциплината, отговорността, оптимизмът, вярата и доверието.
Вярата, че, ако спазваме правилата, помагаме в борбата и приближаваме Победата.


Здравето и сигурността на работещите в „Арсенал“ са наша, на ръководството отговорност, социален ангажимент.
Но здравето на работещите и техните близки е преди всичко тяхна лична отговорност.

Вашето здраве е във Вашите ръце!


За целта във фирменото издание „Трибуна Арсенал“ ще приложим полезна информация, свързана с общата опасност - COVID-19, в желанието си да помогнем да сте по-спокойни в тези трудни за всички ни дни.
Правим това с убеждението, че вирус не се спира с паника, а с увереност, грижа и категоричност, интелигентност и дисциплина. Дисциплина без изключения, на всички нива.
От малките, през зрелите, до възрастните майки, бащи, баби и дядовци.

В същото време с внимание следим всички решения на Държавата, в лицето на Парламента и Правителството, свързани с мерките, предприети спрямо бизнеса по отношение на запазването на работните места и грижата за хората, както и тези, свързани с компенсирането на намалените работни дни и невъзможността за работа.
Целта ни е използването в тази ситуация на полагаемия платен отпуск по време на карантината да е като крайна мярка.
Вярвам, че Държавата, като отговорен стопанин, ще чуе гласа и потребите на бизнеса, който има основен и то много съществен принос за нейната стабилност.
Вярвам, че Правителството ще помогне и финансово на най- голямото си предприятие да осигури финансов ресурс на трудещите се в „Арсенал“ по време на карантината.

Всички сме в лодката.

„Арсенал“ е най-големият работодател и като такъв има своите големи отговорности към всички свои служители. Всички са ни ценни.

Затова и вярвам, че това е взаимно.


И че всеки един арсеналец ще е достатъчно отговорен в този труден момент към себе си и своите близки и колеги.
Не се поддавайте на евтини, некомпетентни, злобни и маловажни коментари от разни анонимни сайтове, постове и „жълти“ медии.


Ние ще ви информираме във www.zakazanlak.bg и в. „Трибуна Арсенал“.


Бъдете прагматични, делови, стегнати.


Отнесете се с дълбоко разбиране към създадената ситуация.

С респект и уважение към Вашето старание:


инж. Николай Ибушев

Генерален директор на „Арсенал“ АД,
Почетен гражданин на община Казанлък
Създател на местна коалиция " Алтернативата на гражданите"