В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост-24 май, Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за удостояване с орден „Стара Планина“ - първа степен наследникът на известен казанлъшки род розотърговци и "повелител на моретата" - мореплавателят Дончо Папазов. Мотивите за предложението са изключително големите му заслуги в областта на спорта, науката и журналистиката.


Дончо Папазов е потомствен казанлъчанин, наследник на рода розопроизводители - Папазови.


Работи над 20 години като журналист в Българската национална телевизия. Депутат в 36-то Народно събрание и заместник-председател на Съюза на българските журналисти (1993-95 г.). През 2000 г. е експерт в Националния съвет за радио и телевизия. Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител е на програмата „Планктон“ (1970-1982 г.), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник „Орбита“.


Дончо Папазов е автор на четири книги, описващи морските приключения, преведени на пет езика: „С 'Джу' през Атлантика“ (1975 г.), „С 'Джу' през Пасифика“ (1977 г.), „С Яна около света“ (1985 г.), „Невъзможният път“ (1994 г.). През 1977 г. Папазов е удостоен с орден „Народна република България“, I степен.

През февруари тази година Дончо Папазов навърши 80 години.