На 75-то място сме по корупция

България е на 75-о място по корумпираност в класацията на 176 страни.

Това показва доклад на Неправителствената организация Трансперънси интернешънъл (Прозрачност без граници), оповестен днес, за който съобщава и БТА.

В сравнение с предходния доклад, сме се придвижили още по-надолу, т. е корупционният ни индекс е нараснал- с 2 пункта. При предишното изследване България е била на 77-то място.

Въз основа на експертни мнения за корупцията в публичния сектор Трансперънси поставя на първо място в класацията като най-малко корупмпирани страни за 2016 г. Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Сомалия е на дъното на класацията, а над нея са Южен Судан, Северна Корея и Сирия.

Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация.

ОТ "Прозрачност без граници", /които имат структури и у нас/, предупреждават, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава, съобщава и Асошиейтед прес.

Трансперънси интернешънъл публикува днес Индекса за възприятие на корупцията за 2016 г. в 176 страни. В доклада на организацията се казва, че популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи.
Председателят на Трансперънси Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство.

Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични. Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва Трансперънси интернешънъл.
..
Източник: Берлин