Картина от пясък, представяща емблематичните паметници в района на Казанлък, нарисува майсторът на шедьоври от пясък Цветан Кавраков от Сатовча. Живописният колаж представя Паметника на Свободата на връх Шипка, храма „Рождество Христово” при Шипченския манастир и Паметника на връх Бузлуджа. Картината е уникална с това, че е изработена от цветен пясък по технология, която Цветан е усвоил до съвършенство. Това е най-новата му творба в колекцията, която той е нарекъл "Шедьоври от пясък".

Историята на самоукия художник от Сатовча е много интересна. В един ноемврийски ден преди 14 години върху него пада дърво и той остава обездвижен. Животът му се преобръща на 180 градуса. В продължение на 4 години не излиза от дома си, докато се снабди с необходимата акумулаторна количка. И този деен и активен млад човек не изпада в самосъжаление, а променя житейската си нагласа. Оказва се, че притежава умения, за които дори не е подозирал. Започва да прави картини от пясък. Помага му негов приятел, който също не е професионален художник, но използва всяка свободна минута да рисува. Подкрепят го съпругата и сина му, който избира медицината за свой професионален път.

В околностите на Сатовча има голям избор на разноцветни естествени камъни - жълти, кафяви, червени. Бащата на Цветан ги събира и раздробява до много фин пясък. Цветан изработва картината по технология, която негов приятел му показва, а той доразвива в своя процес на работа. Според специалисти, картините от пясък са вечни, неподвластни на температура, влажност и време.

„Една картина, в зависимост от големината и детайлите, ми отнема 10-15 дни, изисква се много спокойствие и прецизност. Работя по 5-6 часа на ден. Трудно е, но на мен ми доставя истинско удоволствие. С това хоби запълвам времето си и поредният ден между четирите стени минава по-бързо”, споделя младият мъж. Благодарение на приятели вече има специална платформа, която го изкачва до ателиото му.

Вече е нарисувал стотици картини. Някои са по поръчка, други сам си избира като сюжет. Цветан рисува пейзажи от родния край, българки в народни носии, възрожденски къщи, портрет на Васил Левски, направил е пясъчният уникат „Дяволският мост над река Арда”, пресъздал е „Ръченица”-та на Иван Мърквичка. „Момичето с ябълките” на Владимир Димитров – Майстора и шедьовърът „Тайната вечеря” и още много други са в колекцията от пясъчни картини на художника от Сатовча. През 2016 година, специално за Празника на розата в Казанлък, Цветан Кавраков бе нарисувал картини с розови полета и ритуала "Розобер", които неговата рехабилитаторка в Павел баня Радка Маркова бе подредила на Улицата на занаятите. Негова гордост са и портретите на всички български ханове и царе, като се започне от хан Кубрат и се стигне до цар Борис III. Една наистина изключителна колекция, която би била гордост за всеки музей, галерия или друг културен институт.

С времето и непрекъснатата работа картините на Цветан Кавраков стават все по-хубави, въздействащи и изящни. Затова и поръчки идват не само от България, но и от много европейски страни и от САЩ. Буквално е затрупан с работа. Но винаги намира време да създаде картини, свързани с българската история или с исторически забележителности в нашата страна.

Цветан Кавраков прави изложби, включително и в София. Въпреки че самият той има нужда от подкрепа, не се замисля, когато има благотворителни кампании, особено за набиране на средства за болни деца. „Дарявам картини, само така мога да помогна”, обяснява мъжът от Сатовча, надвил с духа си физическите неволи. И с надеждата, която не го напуска никога.