„Лятна школа по информатика и облачни технологии“ за ученици

От 27 август до 1 септември ще се проведе третата “Лятна школа по информатика и облачни технологии“ – инициатива на VMware и фондация „Миню Балкански“, съобщават от Пресцентъра на фондацията.

Школата се провежда в специалната база, създадена от основателя на фондацията проф. Минко Балкански в старозагорското село Оряховица.

Учебната програма е насочена към ученици от пети до девети клас с интерес към компютърни науки. Децата ще научат основите на програмирането, облачните технологии и интернет на нещата.

По традиция и тази година VMware ще осигури 10 стипендии за деца, които искат да бъдат част от специализираното лятно училище. Доброволци от компанията ще бъдат ръководители и лектори, които ще помагат на децата за теоретичното и практическо обучение.
Младите технологични ентусиасти ще разберат как да създадат „виртуален компютър“ в облака, да сформират гигантска мрежа, наречена Интернет на нещата (Internet of Things), както и ще водят дебати за приложенията на облачните компютърни технологии в живота ни
„За трета поредна година си сътрудничим с VMware, за да предложим на младото поколение място, където децата могат да учат и да се развиват в една от най-динамичните и значими области на нашето време. Щастлив съм, че базата в с. Оряховица ще приюти младите таланти отново“, каза професор Минко Балкански, основател на фондация “Миню Балкански”.

сн: Проф. Минко Балкански с физика Теодосий Теодосиев

Лятната школа по информатика и облачни технологии е инициатива, с която се цели да се събудим интереса на учениците към информационните технологии и да им помогне да развият умения и знания, които в бъдеще ще ги превърнат във висококвалифицирани и силно конкурентноспособни кадри на световно ниво.

За VMware
VMware, глобален лидер в сферата на облачните инфраструктури и решения за бизнес мобилност, ускорява дигиталната трансформация на своите клиенти, като им помага да реализират повече възможности за своя бизнес чрез нови технологии. Решенията на VMware позволяват модернизиране на центрове за данни, интегриране на публични облаци, променяне на начина, по който се работи чрез дигитализиране на работната среда при гарантирано високи нива на сигурност. Базирана в Пало Алто, Калифорния, VMware генерира приходи от 7,09 милиарда долара през 2016 г., и има 500 000 клиенти и 75 000 партньори в цял свят.