Гражданите на ЕС, които се разболеят от коронавирус докато са в чужбина, не могат да разчитат, че здравните им разходите ще бъдат покрити, заявиха европейски застрахователни фирми, цитирани от EUobserver.
Тестването и лечението при симптоми, например за пневмония, може да струват над 32 хил. евро в САЩ например. Сумата може да е още по-висока, ако пациентът се нуждае от интензивни грижи или по-продължителен престой в болница.

Обстоятелствата са много различни между страните от ЕС и между компаниите на всеки национален пазар що се отнася до видовете политики, които се предлагат, и тяхната формулировка", се посочва в изявление на федерацията.
" На клиентите се препоръчва да четат договорите си и да се свържат със застрахователите или застрахователните посредници, ако имат въпроси", се казва още в изявление за изданието.
" В повечето страни ще зависи от написаното с малък шрифт в реда и условията в договорите за здравна застраховка", каза говорител на Beuc, неправителствена организация за правата на потребителите в Брюксел.
Insurance Europe представлява фирми и техните федерации от 37 европейски страни, включително повечето държави членки на ЕС.
За застрахователите ще бъде все по-трудно в близкото бъдеще да защитават служителите и клиентите от събития, предупреди миналата седмица секторният регулатор на ЕС.

Макар Европейската комисия да предложи фонд от 37 милиарда евро, за да защити европейската икономика, евроинституциите не дадоха много разяснения за здравните задължения на хората в чужбина.
На въпрос дали гражданите на ЕС могат по един или друг начин да разчитат, че разходите им ще бъдат покрити, Комисията отговори, че няма роля по въпроса. Това зависи от споразуменията със страни извън ЕС, а те зависят от отделните държави членки, каза говорител на институцията.

Еврокомисията наскоро изчисли, че около 80 хил. граждани на ЕС се нуждаят от помощ, за да се приберат в домовете си от чужбина.

Служители на ЕС в петък (20 март) заявиха, че броят се променя бързо. Той намалява, тъй като някои пътници успяват да се приберат, но се увеличава, защото други хора заявяват, че са блокирани.

За граждани на ЕС, които се нуждаят от лечение по време на посещение в друга държава членка, Европейската здравноосигурителна карта покрива основни нужди, отбеляза ЕК. Тя обаче също има условия - " не гарантира безплатни услуги - тъй като здравната система на всяка страна е различна, услуги, които са безплатни удома, може да не са безплатни в друга държава".

В тази посока особено важни стават в настоящия момент здравните осигуровки и договири на пътуващите в чужбиина шофьори на товарни автомобили. Те трябва внимателно да се запознаят с тази част от своя трудов договор.


Източник: Pariteni.bg