Културно- историческото наследство на Долината на розите и тракийските царе представя пред български медии от страната и чужбина община Казанлък, по време на започналата днес в чешката столица Прага 12-та Световна среща на медиите на тема: "Медиите и гражданските каузи". Организатор на форума е БТА и Асоциацията на българските медии по света.

Петчленна делегация от Община Казанлък, водена от кмета на общината Галина Стоянова, участва във форума: в нея са включени още археологът и откривател на светилището Перперикон проф. Николай Овчаров, арх. Дора Иванова- автор на проекта за превръщането на паметника на Бузлуджа в Мемориал на историята на България, Сребра Касева, началник Канцелария на кмета на община Казанлък и журналистката Славяна Гайдарова.

На форума в Прага проф. Овчаров, който е специалист по градска инфраструктура ще представи културно-историческото наследство на Долината на тракийските царе, а арх. Иванова своя проект за реставрацията на паметника на Бузлуджа.

Предстоящият 113 Празник на розата в Казанлък и специални моменти от него ще представи пред българските медии кметът на общината Галина Стоянова.

„ През последните 4 години основната ни цел като община беше да наложим темата за културния туризъм, като фокусираме вниманието на държавата, на Министерството на туризма и на туроператорите върху една нова дестинация – Долината на розите и на тракийските царе. Затова и считаме, че форуми като Световната среща на българските медии, която тази година се провежда в Прага, са изключително важни, за да бъде показана важността на обектите във вътрешността на България и по-точно в случая на Долината за културния туризъм“., е казала по време на откриването днес кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Освен Казанлък, по покана на организаторите на срещата, със свои презентации в нея участват и представители на общините София, Велико Търново, Несебър и Балчик.

Традиционно, в събитието участват над 150 български журналисти от страната и света: около 40 представители на вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от над 20 държави, както и колеги от национални медии. Форумът събира собственици на медии, главни редактори, генерални и изпълнителни директори. Участие взимат също държавници, политици, дипломати, представители на бизнеса, интелектуалци, медийни експерти, значими обществени личности.

В Пражката среща участва и омбудсманът на Република България Мая Манолова.