Изложба показва уникални военни кадри

Една уникална изложба ще бъде открита на 4 февруари от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. "Войните за България - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна". Тя е съставена основно от автентични снимки и картички, правени по време на военните събития в началото на миналия век, съхранявани предимно в лични архиви.

Идеята на изложбата е да се представят факти и данни, малко известни или непоказвани досега, свързани с участието на български войници и офицери в трите войни, включително участието на казанлъчани. От всички изнамерени, дигитализирани и обработени от Музея близо 200 архивни кадъра, почти половината са включени в експозицията. Личните си архиви отварят десетки казанлъчани. Сред тях са семействата на Петя Големанова и Спас Димитров, племенниците на Чудомир Лилия Димитрова и Гергана Гечева, Маргарита и Стефан Папукчиеви, Снежина Манчорова, Трифон Бояджиев, Катя Русева, Виолета Радкова, Милка Владкова, Димитър Димитров. Ползвани са кадри от архива на семейство Обущарови, както и снимки от фондовете на МФСВИ и Исторически музей „Искра“. В експозицията са включени и снимки на видния фотодокументалист, казанлъчанина Генчо Стайнов, запечатал събитията от Балканската война. Кадри на Стайнов са част от популярното френско издание L’ILLUSTRATION от 15 март 1913 г., екземпляр от който притежава Музеят на фотографията в Казанлък. Изложбата показва целия фронтови живот в периода 1912-1918 година.

Общо 32 табла съставляват историческата експозиция. Специално табло е отделено за командирите на легендарния 23-и пехотен Шипченски полк, от чието създаване се честват 130 години през 2019-а. От 1889 до 1946 година той е бил ръководен от 23-ма командири, сред които са ген. Иван Пашинов, казанлъчаните полк. Димитър Владков, подп. Димитър Подскочиев и други. Всеки един от всички тези командири е оставил ярка следа в бойната слава на полка, наричан от турската войска „Дели алай – Лудия полк”, заради изключителната храброст и безстрашието на неговите воини.

Много снимки, грижливо прибрани като семейни реликви, с невероятни истории, които биха могли да послужат като сюжет на филм, ще видят казанлъчани за свои съграждани, сражавали се по бойните полета и на най-горещите фронтови точки. На самото откриване на изложбата наследници на тези герои от войните вероятно ще разкажат спомени, които пазят от своите предци и които трябва да останат в историческата памет на града.

Музеят на фотографията изказва благодарност на всички хора, които са предоставили снимки и документи от своите семейни албуми, за да се събере наистина една уникална и експозиция.