Екстрадираха мъж от САЩ, влиза в затвора

След проведена процедура по екстрадиция спрямо 47-годишен мъж, Районна прокуратура - Казанлък, приведе в изпълнение присъда от седем години и шест месеца лишаване от свобода за държане и преработване на оръжие, съобщава Апелативна прокуратура - Пловдив

С присъда, по наказателно дело от 2002 г., влязла в законна сила на 22.12.2004 г., Цв. С., на 47 г., е осъден за това, че на 20.12.2001 г., в град Казанлък, в съучастие като извършител с Р. Й. е преработвал и преправял огнестрелно оръжие от газови пистолети, марка „Байкал“ с калибър 9х18 мм в бойни пистолети, без да имат за това право по закон и разрешение по надлежния орган на властта, за което му е наложено наказание от 5 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“.

Както и за това, че на 20.12.2001 г., в Казанлък, в съучастие с Р.Й. като извършител, е придобил, по какъвто и да е начин и държал огнестрелни оръжия - 4 броя преработени газови пистолети, марка „Байкал“, в бойни пистолети с калибър 9х18 мм и 1 бр. 6х35 мм, без да има за това надлежно разрешение - също престъпление по Наказателния кодекс, за което е осъден на 5 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“. Съдът е определил едно общо наказание в размер на най - тежкото от тях, а именно 5 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“.Съгласно чл. 24 от НК съдът е увеличил така определеното наказание с ½, предвид тежестта на престъплението и високата обществена опасност на деянието. Определеното наказание спрямо Цв. С. е в размер на 7 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим.

Цв. С. се е явил на първото съдебно заседание по делото, след което се укрил. През 2003 г. заминал за САЩ и на 25.03.2003 г. бил обявен за общодържавно издирване. Наказателното производство преминало в негово отсъствие. На 14.02.2006 г. от Окръжна прокуратура - Стара Загора, е направено предложение до Главния прокурор за обявяване на Цв.С. за международно издирване с цел екстрадиция. На 27.08.2007 г. е подписана молба от Главния прокурор за допускане екстрадицията на Цв.С. На 03.11.2010 г. по отношение на осъдения е издадена Европейска заповед за арест.

През месец март 2015 г. е получена информация от Интерпол - Вашингтон, САЩ, че според американския Департамент по вътрешна сигурност, Цв.С. има статут, даващ му право легално да пребивава на територията на САЩ. След продължителна кореспонденция чрез отдел „Международен“ при ВКП, включително и множество неформални разговори и справки между Департамента на правосъдие в САЩ и Районна прокуратура –Казанлък, американските съдебни власти допуснаха екстрадицията на осъдения Цв.С. Абсолютната давност за привеждане на наказанието в изпълнение следваше да изтече на 22.12.2019 г. Цв. С. е предаден на българските власти на 03.12.2019 г., когато под охрана е пристигнал с полет от САЩ до България, и на 06.12.2019 г. е приведен в затвора, където ще изтърпи наказанието от седем години и шест месеца „лишаване от свобода“.

Съучастникът Р. Й. е бил признат за виновен по същите обвинения и му е било наложено от съда наказание, което е влязло в сила през 2004 г.