Две ембематични сгради, намиращи се в Казанлък и района, са носители на годишните архитектурни награди WhATA Awards за 2019-а. Това са Паметникът на връх Бузлуджа и Стоян-Стайновата къща. Отличията на WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика, отразяват успехите и провалите в българската архитектура.

Наградата на публиката за „Архитектурно събитие на годината“ за 2019-а печели Монументът на връх Бузлуджа, който е събрал 835 гласа или 43.38% от всички, дали вота си в онлайн гласуването. Наградата на журито спечели експерименталната немска архитектурно-дизайнерска школа Баухаус, която през 2019-а стана на 100 години.


Стоян-Стайновата къща бе номинирана в категорията „Нормалност на годината” и отразява добрите реставрации – реставрацията е направена от Александър Стайнов. Заедно с още два обекта - Томбул джамия в Шумен и 43 ОУ „Христо Смирненски“ в София, казанлъшката къща със стенописите на Иван Милев се състезава в обща номинация “Добрите реставрации и реконструкции”, а не поотделно. И трите сгради печелят наградата на журито и на публиката в категорията „Нормалност на годината“, като за тях са подадени 1125 гласа или 51.39% от всички гласували.

„В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешният експорт на българска архитектура въобще – се казва в анотацията, съпровождаща представянето на Паметника на връх Бузлуджа. - Факт е, че през последните десет години световните медии преоткриха архитектурата на бившия Източен блок. Така неусетно и малко изненадващо за самите нас – източноевропейците, сградите на късния социализъм се превърнаха в поп-културен феномен. Затова и логично дойде новината в края на юли 2019, че американската фондация “Гети”, която от години отделя сериозни средства за проекти за консервация и реставрация на емблематични образци на модернизма в цял свят, е избрала именно Бузлуджа като първия български обект, на който да бъде отпуснат грант от 185 000 долара в рамките на програмата Keeping It Modern. Получател на гранта е ICOMOS Германия, който направи международен екип, за да се занимава с Бузлуджа.“

Втората сграда в Казанлъшко, която също получи висока оценка - Стоян-Стайновата къща, е строена през 1907 година по проект на софийския архитект Никола Занков Проданов. Тя е пример за чудесен сецесион – всепроникваща игра на светлината, преливане на пространствата, характерни декорации. През 1925 наследникът на фамилията Маню Стайнов кани съгражданина си Иван Милев да декорира къщата. В резултат художникът прави не само стенописите, но и цялото обзавеждане на най-представителното помещение-салон на първия етаж. Заради уникалните стенописи къщата е обявена за паметник на културата през 1979 година. След 10 ноември е върната на рода Стайнови и оттогава те се опитват да я върнат към живот като място за култура и изкуство. През 2019 последното поколение на рода Стайнови завършват внимателна реставрация на сградата като възстановяват повредените от времето елементи, външните дограми, запазват оригиналните стари австро-унгарски плочки. Преди броени дни излезе информация, че уникалната къща с кулата и стенописите на Иван Милев е обявена за продан.