Данък „уикенд” все още няма одобрението на Брюксел
България още не е получила зелена светлина от Европейската комисия за новите правила за възстановяване на ДДС за фирмени джипове със смесена употреба. Страната ни поиска да се отклони от общото законодателство и да възстановява само 50% от ДДС, когато колата се ползва и по работа, и за лични нужди, и за това е необходимо одобрението на Брюксел. Масова практика е през регистрирани по ДДС фирми да се купуват луксозни автомобили за бизнеса, а всъщност те се ползват като лични.
За да ограничи тази практика, България затегна от януари режима за облагане с ДДС при фирмени активи със смесена употреба, като новото е, че НАП признава половината от данъчния кредит във всички случаи - независимо какво е съотношението на ползването на колата за лични и за бизнес цели. Така няма да се налага фирмата да доказва пред данъчните с документи колко от натоварването на автомобила и съответно от разходите са свързани с дейността й, което е сложно, обясниха от НАП.

Именно с този аргумент Министерството на финансите предложи еднаква, "плоска" удръжка на подлежащия на възстановяване данък - 50%. Бизнесът настояваше да се признава 70% от ДДС кредита, но от МФ посочиха, че който не харесва тази схема, има право да прилага сложния начин - да доказва по-нисък дял на лично ползване. От намеренията на министерството отпадна друга идея - режимът да важи и за яхти и самолети. За тях остава утежнения ред - с изчисляване и доказване на разходи.

Няма яснота обаче дали отговорът от Брюксел ще дойде до внасянето на пакета от данъчни закони за бюджетната 2017 г. за разглеждане в Министерския съвет. Финансовото министерство е длъжно да изготви законопроектите най-късно до 16 септември т.г. Така може да се окаже, че облагането на личното ползване с ДДС продължава да е неясно.

Източник: PARITENI.bg